Древна скална рисунка в Иран изуми учените

Снимка: Dr. Mohammad Naserifard, източник: sanovnik.bg

Навсякъде по света се откриват петрогрифи. Това са издялани изображения на хора, животни, растения или просто геометрични фигури. Те са свързани с ритуални традиции, култ към някое божество, битови сцени или просто наблюдаван обект от природата.

Те обикновено са издълбани или нарисувани върху естествени скали. Обикновено датировката им е отпреди няколко хиляди до няколко десетки хиляди години преди Христа и са традиция сред древните народи, обхващаща хилядолетия.

Откритията винаги биват проучвани и датирани според познатите методи за определяне възрастта на находки, тъй като дават ценни сведения за бита, вярванията и достиженията на определено общество, населявало тези места.

Ирански археолози също се натъкнали на подобно откритие преди 3 години, но първоначално тази скална рисунка не била идентифицирана като изображение, тъй като е с необичайна форма. Изсечената в скалите форма е дълга 14 сантиметра и представлява изображение на насекомото богомолка.

Откритието, направено в Централен Иран, предизвикало интереса както на археолози, така и на ентомолози. Те изброили 6 крайника и забелязали, че главата е с форма на триъгълник. Улавящите крайници и подобна форма на главата имат богомолките. Те се срещат в Азия Африка и Южните части на Европа.

Това, което знаем сега за богомолките, е впечатлявало явно и древните хора. Богомолката е абсолютен хищник, който е едно от най-удивителните същества в природата. Вероятно това е единственото живо същество, което може да завърти главата си на 360 градуса и така може да улови всяка опасност.

Има само едно ухо, но пък това не пречи да чува отлично. Фасетъчните очи на насекомото са поставени в страни на главата, но има и още три прости очи в основата на мустачките им. Всички имат крила, но летят само мъжките. Женските са невероятен хищник, който изяжда своя партньор по време на съвкуплението през брачния период.

Снимка: Dr. Mohammad Naserifard
Подобно същество наистина впечатлява и древните хора също са били изумени от богомолката, тъй като са я смятали за мистично животно.

За това свидетелства начинът, по който са я изобразили. Средните крайници на насекомото на рисунката завършват със странни окръжности. Засега учените не могат да дадат обяснение какво може да изобразяват кръговете, но има предположения, че така са маркирани кръгли предмети или дори полярното сияние.

В Иран използването на радиоактивни материали за каквито и да е цели е забранено, затова не може да бъде датирано откритието. Предположенията дават един много широк периметър -от 40 хиляди до 4 хиляди години.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Древни рисунки на загадъчни създания се появиха на Карибите

Древни руини, за които все още не знаем почти нищо

Извънземни в древното изкуство

Какво са искали да ни кажат древните чрез „клекналия човек“?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.