Древни ленивци прокопали гигантски дупки

3

Южноамерикански учени са изследвали система от „пещери“, открити в южната част на Бразилия, и са стигнали до извода, че това са дупки на гигантски ленивци, измрели преди повече от 10 000 години.

Тунелите представляват истински лабиринт. Височината им е между 1,5 и 3 метра, дължината – около 100 метра. На стените на „пещерите“ са открити следи от ноктите на гигантски ленивци, които навели учените на мисълта, че именно тези животни са „автори“ на тунелите.

Специалистите се шегуват, че в наши дни такива ленивци биха могли да прокопават линиите на метрото.

Гигантските ленивци – животни с маса няколко тона и височина до 6 метра – са съществували на американския континент в олигоцена преди около 35 млн. години. Някои видове са измрели през плейстоцена. Не е изключено причината за измирането да е станал човекът.

инфо: interest.actualno.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.