Една година от изчезването на Боян Петров

На 6 май 2018 г. в посолството на Република България в Пекин постъпва информация от Тибетската алпинистка асоциация, че българският алпинист Боян Петров е в неизвестност от 3 май.

Боян Петров е участвал в експедиция в Хималаите заедно с още 10 души (1 унгарец, 5 италианци и четирима водачи от непалски произход). Според получената информация, неговата липса е била забелязана от участниците в експедицията в района на Шиша Пангма на около 7500 м надморска височина.

Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват. На 6 май сутринта, на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалният чувал, без самия алпинист.

Поради внезапно влошаване на метеорологичните условия в района тримата търсачи временно прекратили издирването.

Тибетската алпинистка асоциация е била информирана за случилото се на 6 май в 12.20 ч. местно време от лицето за връзка от района на Шиша Пангма. Експедицията е имала разрешение за влизане през Дзилун на 10 април 2018 г., изкачване на връх Шиша Пангма и напускане през Дзилун на 9 юни 2018 г.

В единадесетия ден от търсенето на изчезналия по хималайския връх Шиша Пангма Боян Петров бе обявен краят на операцията. При последния оглед на хеликоптер по маршрута между базовия и най-високия лагер под връх Шиша Пангма не са били открити следи от българския алпинист. Така Боян Петров остава завинаги при голямата си любов – планината.

Последният полет е платен от приятели на Петров, защото не са искали да пропуснат нищо и с чиста съвест да се каже, че е било сторено всичко възможно, за да бъде открит алпинистът.

Краят на търсенето на Боят Петров е обявен от неговия приятел и член на екипа, Кирил Петков, който участва в акцията заедно с Петко Петков. „Боян не беше намерен. Но това, което е невероятно, е, че създадохме прецедент как три страни могат да работят заедно. За всички алпинисти, които имат проблеми от тук нататък, правителствата на Китай и Непал вече нямат граница. Боян създаде този прецедент, който се надяваме, че ще спасява човешки животи в бъдеще и аз искам да благодаря на всички тези хора, които рискуваха живота си. С това ние обявяваме търсенето за прекратено. Боян е легенда! Всички българи – благодаря ви! Това е краят“, каза още Петков.

инфо: nationalgeographic.bg

Вижте още:

Kитаец на 69 г. с два ампутирани крака изкачи Еверест

Осемте български алпинисти, завинаги останали в прегръдката на Хималаите

10-те най-високи планински върха в света

20 април 1984 г. – Христо Проданов става първият българин, изкачил Еверест

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.