Експерт по хранителни отравяния изброява 6 храни, които не яде

миди

След като е работил над 20 години, работейки по съдебни дела за хранителни отравяния, Бил Марлър просто спира да яде определени храни.

Ето кои са храните, които е изключил от менюто си след като е спечелил 600 милиона долара за клиенти със случаи на хранителни инфекции. Опитът му го е убедил, че тези храни „просто не си струват риска“.

1. Сурови стриди

Марлър казва, че в последните пет години е виждал повече хранителни заболявания, свързани с морски мекотели, отколкото в предишните две десетилетия. Виновникът: затоплящите се води. Нагряването на световния океан води до увеличаване на микробите, които поглъщат консуматорите на сурови стриди.

2. Предварително нарязани и измити плодове и зеленчуци

Марлън казва, че бяга от тях „като от чума“. Удобството може да е хубаво нещо, но през колкото повече ръце минава храната, това означава по-голям шанс за замърсяване и рискът не си струва.

3. Сурови кълнове

Огнищата на зарази в кълновете са изключително често срещани в последните две десетилетия. Най-честите случаи са на салмонела и E. coli.

„Случаите са прекалено много, за да бъдат пренебрегнати. Това са продукти, които не консумирам изобщо.“

4. Полусурово месо

Съжаляваме, готвачи: не ни предлагайте пържолата „алангле“. Според Марлър месото трябва да се нагрее поне до 160 градуса в дълбочина, за да се убият болестотворните бактерии.

5. Сурови яйца (домашна майонеза и пр.)

За онези от вас, които помнят епидемията от салмонела през 80-те и 90-те години, това се разбира от само себе си. Според Марлър шансът да получите хранително отравяне от сурови яйца днес е много по-нисък, отколкото преди 20 години, но все пак той предпочита да не рискува.

6. Непастьоризирано мляко и сокове

Все повече нараства движението, което насърчава хората да пият „сурово“ мляко, обяснявайки, че пастьоризирането намалява хранителната стойност. Марлър казва, че пастьоризирането не е опасно – „суровите“ напитки могат да бъдат опасни – възможността от замърсяване с бактерии, вируси и паразити е много по-голяма, когато е пропусната най-елементарната мярка за сигурност.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.