Елън Мъск ще помага на Израел да изпревари Русия на Луната

3
Собственикът на компанията SpaceX Елън Мъск ще помогне на колаборацията SpaceIL от Израел да изпревари Русия в пускането на лунен модул. Това е станало възможно в резултат на подписването на договор за изпращане през 2017 година на ракета носител Falcon 9 със спускаем апарат на земния спътник, съобщава NBC News.

 Лунният спускаем модул ще бъде поставен на главната част на ракетата като вторичен товар. Това ще позволи да се икономисат средства от старта, който струва 60 милиона долара.

Израелските инженери се надяват да станат победители в конкурса Google Lunar X Prize и да получат 20 милиона долара. В рамките на този конкурс Google стимулира развитието на инициативите в частната космонавтика. Според условията на компанията към края на 2017 година спускаемият апарат трябва да достигне повърхността на Луната и да изпрати на Земята снимки от нашия спътник с висока резолюция.

Освен израелците в лунната надпревара, инициирана от Google, участват например калифорнийският екип Moon Express с мисията MX-1. Но SpaceIL се явява единствената от 15-те компании, която е започнала процес по верификация на своя проект с Google Lunar X Prize.

В близко време няколко страни са планирали изпращането на собствени лунни модули. Например Русия в рамките на мисията „Луна-Глоб“ ще изпрати спускаем и орбитален апарат през 2019 година. Апарати на Луната се готвят да изпратят и Китай (вероятно през 2017) и Индия.

Досега само три страни са успявали да извършат меко кацане на своите космически апарати на повърхността на Луната – СССР, САЩ и Китай.

инфо: cosmos.actualno.com

Вижте още: 

НЕРЕДНОСТИ, КОИТО НАМЕКВАТ, ЧЕ ЛУНАТА Е КОСМИЧЕСКА БАЗА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.