Възможно ли е животът е възникнал под земята?

микробиМикробите могат да живеят и да се възпроизвеждат на 5 км под повърхността. След като учените направили това откритие, стигнали до извода, че животът може да е възникнал под земята преди 3,5 милиарда години и тези микроби да са оцелели изолирани от повърхността досега.

Още по-забележително е, че тези живи форми са общност от сходни генетично индивиди, които живеят разделени от огромни разстояния, пише в. „Дейли мейл“.

Учените откриха такива микроби в скали дълбоко под Северна Америка, Европа и Азия. Те приличат много на мостри, получени от минна шахта в района на Йоханесбург. Как тези микроби са се разпространили толкова далече не е ясно. Това показва, че микробите са еволюирали от общ предшественик, живял по времето, когато на Земята е възниквал животът.


Тези микроорганизми извличат енергия не от слънчевата светлина, а от водород и метан. Водород в природата се образува чрез серпентинизация, когато вода се сблъска с минерала оливин под налягане. Скалата тогава поглъща повечето кислородни атоми и оливинът се превръща в серпентин.

Откритието противоречи на теориите, че животът на Земята се е появил в „първична супа“ от езера и морета преди 3,8 милиарда до 3,5 милиарда години, задействан от някаква форма на енергия, така че да се получат аминокиселини – градивните блокчета на протеините. Един от проблемите в този сценарий е, че по онова време повърхността на планетата ни е била подложена на силна ултравиолетова радиация, която бързо би разрушила сложни молекули.

На дълбоки места обаче средата би била по-благоприятна, каза Мат Шренк от университета на Мичиган.

инфо: http://interest.actualno.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.