Ема – снежното бебе

ембрион

“Снежно бебе“ е термин използван, за да се определи ембрион, който е замразен и запазен за потенциално по-късно раждане. През ноември 2017 най-дълго пазеният замразен ембрион доведе до раждането на здраво бебе в щата Тенеси, САЩ. Ембрионът създаден от анонимни донори е бил замразен на 14 октомври 1993 г. Това е само една година след раждането на майката на Ема, Тина Гибсън.

“Нали разбирате, че аз съм само на 25 г. Та този ембрион и аз бихме могли да бъдем добри приятелки“, са били първите реакции на Тина. Сега, след раждането на бебето тя е по-сигурна в това, което са направили „Просто исках дете, не ме е грижа дали това е световен рекорд или не“, казва тя пред CNN.

Така на 25 ноември 2017 се ражда Ема Гибсън. Преди нейната поява, най-дълго замразеният ембрион, от който се ражда бебе, е бил на 20 години.

Раждането на Ема е голям успех за медицинската наука. То показва, че ембриони, като този превърнал се в Ема, могат да бъдат успешно замразени и след това потенциално дарени на родители, имащи проблеми с раждането на свое дете. Това означава и болни от рак, на които предстои химиотерапия, от която може да изгубят възможността си да имат деца, да запазят свои здрав ембрион до времето, в което ще са готови да станат родители.

Случаят с бебето Ема и семейство Гибсън показва, че фертилността и раждането вече изглеждат доста по-различно в сравнение с времето само допреди няколко години. Ембрион създаден 24 години преди да се роди бебето е само началото на многобройни възможности, доскоро считани за научна фантастика.

Ема не е единственото чудо при развитие и раждане през тази година. През 2017 година оцеляха преждевременно родени агнета, поставени в изкуствена утроба. Само след 105 дни развитие на плода в майчина утроба, агнетата са били поставени в подобна на матката „биоторба“ пълна с течност, където са продължили успешно развитието си. На този етап на развитие, еквивалентен на 22 седмици при хора, нито човешкото, нито агнешкото бебе са способни да оцелеят сами извън утробата на майката. Но след четири седмици в „био-торбата“ агънцата са развили бели дробове и козина и най-важното са били в състояние да оцелеят сами във външния свят. Тази техника може един ден да спаси живота и на деца, родени опасно преждевременно, и да предотврати дълготрайните медицински проблеми, които могат да възникнат от преждевременно им раждане.

През 2017 година, жена в САЩ успешно роди след извършена трансплантация на матка. Това обещаващо постижение дава надежди, че жените с тежки медицински усложнения, които са родени без матка или са транссексуални, също ще могат да раждат.

Макар че всичко това все още може да изглежда просто като медицинска научна фантастика, то се превръща в реалност, даваща възможности на много хора да имат деца. Този напредък в процесите от зачеването до раждането, изгражда основите на бъдеще даващо нова възможност на хора, които никога преди това не са я имали.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

До 30 години човечеството няма да се размножава чрез секс

Спомените могат да се предават на следващите поколения чрез ДНК-то

Мумифициран католически епископ разкри тъмна тайна: човешки ембрион скрит под краката му

Как се ражда човек – изумителен поглед в майчината утроба

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.