ЕМА: AstraZeneca може да предизвика Синдром на Гилен-Баре

pixabay.com

Страничният ефект е вписан в категория „много рядка“

Eвропейската агенция по лекарствата (EMA) посочи Синдрома на Гилен-Баре, рядко неврологично увреждане, като „много рядък“ страничен ефект от ваксината срещу коронавируса на AstraZeneca.

Според EMA в света към 31 юли са съобщени 833 случая на неврологичния синдром, докато към 25 юли в световен мащаб са били приложени повече от 592 милиона дози от препарата срещу коронавируса на лабораторията на AstraZeneca.

Страничният ефект е вписан в категория „много рядка“, тоест среща се при по-малко от 1 на 10 000 души, предава БГНЕС.

Синдромът на Гилен-Баре е заболяване, засягащо периферната нервна система. Съпроводено е с възходяща парализа, започваща от долните крайници, постепенно разпростираща се към тялото. Пациентите обикновено забелязват слабост в краката и изтръпване. В рамките на няколко часа до няколко дни се засягат лицевите и мускулите на горния крайник. Болестта може да доведе до животозастрашаващи усложнения при засягане на дихателните мускули или на вегетативната нервна система.

източник: dnes.bg

Вижте още:

7000 медици отстранени от работа в Гърция, не искат ваксина

Нюрнбергски кодекс – пълен превод

Неадекватната медицинска помощ е сред 10-те водещи причини за смърт

Учени: По-голям риск от миокардит при тийнейджъри след ваксинация с Pfizer

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.