Жените за комфорт – сексуалните робини на японските войници

1

Над 200 хиляди жени са били сексуални робини на японските войници по време на Втората световна война. Дамите били насилствено изпратени в публични домове, където били унижавани и тормозени да изпълняват плътските желания на японските военни. До днес те са известни в историята като „Жените за кофморт“. По-голямата част от тях били корейки, но имало и китайки, индонезийки, филипинки и тайландки.

Казусът, който е крайно болезнен за Южна Корея, винаги е будел противоречиви мнения, тъй като не всички са единодушни, че е правилно тези жени да се наричат „сексуални робини“. Причината за това съмнение е, че според някои дамите доброволно предлагали ласките си, привлечени от високото заплащане.

Трябва да се отбележи, че по време на Втората световна война тези публични домове били законни, тъй като се смятало, че имат успокояващо въздействие върху войниците. „Жените за комфорт“ обаче не били свободни да напуснат, когато пожелаят, затова и били наричани робини.

3

В понеделник световните медии показаха ексклузивно видео на сексробините. На 18-секундното видео жените са изправени пред разбита стена и разговарят с войници от китайската армия. Според данни на корейски активисти над 200 хиляди жени били принуждавани да задоволяват сексуалните потребности на японските войници.

Досега кадрите, които сме виждали от това време, са били предоставени от оцелели очевидци. Видеото, което днес можем да видим, обаче е заснето от китайски войници в провинцията Юнан, която тогава е окупирана от Япония. Смята се, че това е първият заснет материал по темата. Седемте жени, които присъстват на кадрите, били освободени през 1944 г., а офицерът, който разговаря с тях, е капитан на китайската войска.
Казусът „Жените за комфорт“ дълго време създава трудности в отношенията между Южна Корея и Япония. За първи път Япония изказва съжаление пред малтретираните жени едва през 1993 г. Тогавашният министър-председател Шиндзо Абе поднася сърдечни извинения и изразява дълбокото си покаяние пред жените, преминали през толкова много страдания. Несъмнено невинните дами, станали жертви на подобно насилие, остават с физически и психически травми до края на живота си, а родината им едва ли някога ще забрави тормоза, на който са били подложени.

През 2015 г. двете страни постигнаха споразумение, според което Токио официално поднася извиненията си към жертвите на сексуалното насилие и им изплаща обезщетение в размер на 8,3 милиона долара за създаването на фонд за жертвите на насилието, които все още са живи.

И въпреки поднесените извинения някои корейци изказват искрено недоволство, като твърдят, че това е твърде недостатъчно, за да бъде простен терорът над „жените за комфорт“.

Днес конфликтът между двете страни по темата е официално разрешен, но темата остава крайно болезнена за Сеул. Вчера британската медия „Дейли Мейл“ съобщи, че Южна Корея възнамерява да издигне паметник на сексробините, което може би ще обтегне допълнително отношенията между Южна Корея и Япония. Той ще бъде в памет на всички жени, пострадали по време на войната и в чест на оцелелите, които са около 38 дами.

инфо: hotnews.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.