Живата дърворезба

Dongyang е китайски град в центъра на провинция Zhejiang, на около 200 километра южно от Hangzhou, известен с производството на някои от най-елегантните дърворезби в света.

2

Това древно изкуство датира повече от 1300 години отвремето на династията Tang. Развива се силно като изкуство по време надинастията Songи достига своя връх в периода на династиите Ming и Qing. Dongyang дърворезбатасе характеризира със силен релеф, многослойни и богати композиция от картини, представящи третото измерение. Това изкуство често разказвало истории от китайската класическа литература и поезия,  а други отразявали местни обичаи.

3

Примери за великолепните дърворезби Dongyang могат да бъдат намерени във всички имперски дворци в Пекин, Suzhou City, Hangzhou City и провинция Анхуей. По време на царуването на император Qianlong стотици майстори дошли в Пекин, за да украсят дворците и да издялат фенерите. Тези дърворезби все още могат да се видят в императорския дворец в Пекин.

4

Модерната архитектура почти е изкоренила тази вековна традиция. Много сръчни резбари  се отказали от тази кариера и изкуството било ограничено до изработването на сувенири и декоративни елементи. Dongyang дърворезбата все още се използва, но само за украса на къщи и мебели с реалистични изображения на препускащи коне, жерави, лотосови цветя и човешки фигури.

5

6

7

инфо: hobyto.com

Вижте още: 

НАЙ-ДРЕВНАТА ДЪРВЕНА СКУЛПТУРА В СВЕТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.