Живееш на екологичен кредит! Земните ресурси вече са изчерпани

Още от деца учим, че природните ресурси се делят на няколко вида – изчерпаеми и неизчерпаеми. Така на теория знаем, че дори водата например някой ден просто ще свърши. Всичко това обаче приемаме по-скоро като любопитен факт и общи знания. А знаете ли, че това вече е реалност?

На 10 май изчерпихме ресурсите, които планетата дава на човечеството в рамките на една година. Това отне по-малко от 6 месеца. Тревожната тенденция – всяка година тази дата настъпва все по-рано. Това означава, че бавно, но сигурно ресурсите, с които ние – хората, разполагаме, стават невъзвратими.

Знаете ли, че ако всеки живее така, както средностатистическия европеец, ще се нуждаем от почти 3 планети като нашата, за да смогне светът на темповете, с които изчерпваме всички ресурси? Всички те могат да бъдат подновени, но само когато ги консумираме за определен период от време. Това означава, че всичко, което използваме след 10 май – вода, кислород, почва и енергия, е безвъзвратно изгубено, а планетата ни не може да навакса, за да възобнови изгубеното. Данните са от доклад на WWF.

Основните притеснения – все по-рано настъпва периодът, в който сме достигнали лимита на Земята. В началото на 60-те години този „ден на превишаване“ е бил в средата на октомври. Няколко десетилетия по-късно ресурсите ни се изчерпват по-рано от средата на годината. Най-бързо природните ресурси се изчерпват в Люксембург, докато очакваната дата това да се случи за Румъния, която е отличникът в класацията, е началото на юли. В България тази дата е 22 юни. Според Световния природен фонд изразходените ресурси за сметка на следващите поколения, които също някой ден ще имат нужда от тях. Точно както нас.

Още интересни факти – в Европейския съюз живее едва 7% от населението на Земята. Тези проценти обаче успяват да изразходят 1/5 от всички ресурси. Съединените щати пък достигат биокапацитета си на 15 март. Китай също е страна с добри показатели, като лимитът там ще бъде достигнат на 14 юни.

Препоръките – нова зелена политика, която да е насочена към съхраняването на нашата планета и на нейните ресурси.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Насекомите измират масово, което заплашва екосистемите на Земята

Най-жестокия биологичен вид на Земята

Отмъщението на буковите дървета! Предсказват ли екокатастрофа?

Как ще изглежда Земята след 5000 години?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.