Загадката на Великата стена на Горган

стена

Великата стена на Горган изумява археолозите със своята стабилна конструкция, която се определя като по-качествена от Великата китайска стена

Откритата стена за отбрана наречена „Червената змия” е най-великият паметник на древността от този тип построен между Централна Европа и Китай. Тя е наречена още и „Великата стена на Горган”. По дължина е по-голяма от стените на Антонин и на Адриан взети заедно. Предполага се, че е по-стара от Великата китайска стена с хиляда години от вида, в който е позната днес, а не от времето на построяването й през 3 век преди Христа, пише сайтът . В действителност може да е построена по времето или малко по-рано от началото на строежа на Великата китайска стена. Точно кога обаче и от кого, не е установено все още и това е загадката на Великата стена на Горган.

Приема се, че може да е построена по времето на арменската династия на Аршакиди (начало от 247 г. пр. Хр.) и укрепвана допълнително по времето на персийската империя на Сасанидите (3 – 5 век сл. Хр.). Възможно е да е била изградена и по-рано, малко преди времето на цар Кир през 6 век пр. Хр.

В сравнение с Великата китайска стена, тя е по-стара (от вида, в който я познаваме днес) и по-стабилно построена, макар че китайската е изградена по предполагаемото време на построяване на Червената змия. Тя е била дълга 195 км. и висока 6-10 метра. По нейното протежение е имало канал за вода с дълбочина 5 метра или повече, с цел да достави постоянен воден поток.


Над 30 крепости са построени по нея, много от които са по-големи от тези на стената на Адриан на римляните във Великобритания. Изградена е от камъни и  тухли с червен цвят. Простира се на югоизток от Каспийско море до планината Пишкамар в неизследвано място на Елбрус. Горган е централен град в област Голестан в Североизточен Иран.

Великата стена на Горган, или както се нарича още Червената змия е единствено по рода си военно отбранително съоръжение от Древността между Европа и Китай. Предполага се, че е имало за цел да брани Персийската империя от нашествия на други племена от изток и особено в по-късно историческо време около 5-6 век сл. Христа от белите хуни. Тя и Великата китайска стена са златни мини за археолози и историци и ще представляват дълго време интерес за тези учени.

инфо: chudesa.net

Вижте още: 

ЗАГАДКАТА НА ХЪЛМА НА МЪРТЪВЦИТЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.