Пътешествията назад във времето са възможни

пътуване 1Физици от университета в Куинсланд успяха да докажат възможността за пътешествия във времето на квантово ниво, предсказана преди 23 години.

Изследователите моделираха поведението на един фотон, който минава през дупка в пространство времето (така начената червеева дупка), отива в миналото и влиза във взаимодействие със самия себе си. Учените наричат такава траектория на частицата „затворена времеподобна крива“, тоест фотонът се връща на изходната точка от пространство-времето. Изследователите разгледали два сценария.

В първия частицата преминава през „дупката“, връща се в своето минало и взаимодейства със самия себе си. Във втория сценарий фотонът, завинаги заключен в затворената крива, взаимодейства с друга частица. Според учените работата им внася важен принос в обединението на общата теория на относителността на Айнщайн и квантовата механика, пише inews.bg.


Теорията на Айнщайн допуска възможността за пътешествие на обект назад във времето, който попада в затворена времеподобна крива. Но такава възможност е способна да предизвика редица парадокси – пътешественикът във времето може да нанесе в миналото промени, които да попречат впоследствие той самият да се роди.

През 1991 година за първи път е издигнато предположението, че пътешествие във времето в квантовия свят може да изключи подобни парадокси, тъй като свойствата на квантовите частици не са определени с точност според принципа на неопределеност на Хайзенберг. В компютърния експеримент на австралийските учени е изучено поведението на квантовите частици именно в такъв сценарий.

Вижте още: 

ПЪТЕШЕСТВЕНИК ВЪВ ВРЕМЕТО РАЗКРИ ТАЙНИТЕ НА БЪДЕЩЕТО

инфо: http://www.novini.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.