Загадката на ледената девица

За да умилостивят боговете, древните инки са им принасяли човешки жертви. Най-често това били деца. Много от жертвите са мумифицирани от климатичните условия – в последните 20 години на височина над 5000 м на 30 връха в Андите са открити над 150 ритуални места на инките.

Но мумиите не можеха да бъдат намерени, защото се намираха под метри сняг и лед. Първата идеално запазена мумия на човек, убит преди 500 години, е намерена през 1995 г. близо до перуанското село Кабана конде. Вулканът Невадо-Сабанкая, който се намира близо до селото, започнал да изригва, и горещината разтопила ледения връх, като разкрила на хората огромно количество сгради на древните инки, пазени векове от дебел лед.

Изследователите Йохан Рейнхард и Мигел Зарата, които решили да разгледат отблизо невероятните сгради, спазили древния местен обичай и оставили за духовете на планината царевична бира. След като се качили на 6310 м височина, духовете ги пощадили и учените успели да се върнат живи и здрави. Освен това открили мумия на момиче. До кратера на вулкана те видели ритуални статуетки и пера и решили, че част от тях може да са паднали в кратера.

Те събрали смелост и се спуснали на 65 м дълбочина в кратера. Там до един камък видели голям пакет, който се оказало човешко тяло, омотано в парцали. Това било 14-годишно момиче, което било с обезобразено лице и извадени очи. Преди 500 години то било зверски убито от жреци, за да умилостиви планинските духове.

Благодарение на студа тялото се запазило в идеално състояние. В чест на върха Ампато, където била открита мумията, тя била наречена Ампатска девица, но учените галено я наричали ледената девица. След това й дали името Хуанита. Рентгеновите снимки показали, че в черепа, над дясното око, имало огромна пукнатина.

Мозъкът бил изместен на една страна заради кръвоизлив. Напълно здравото момиче е било убито от зверски удар по главата с тежък предмет. Преди това обаче му е дадено някакво наркотично вещество и то не е разбирало какво изобщо се случва.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

В този булченски магазин мумия рекламира роклите

Тайнствена мумия на Хуманоида Атакама

Мумия на прах и мармалад от кръв – медицината през XVII век

Учени „възкресиха“ Проклетата мумия

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Mladenova 2 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.