Загадъчната звезда на Таби

Преди 4 години светът беше изумен от астрономическо откритие. То е свързано със звезда, известна като KIC 8462852. Двойната звезда, намираща се в съзвездието Лебед, е на 1480 светлинни години от нашата планета. Неофициално я наричат Таби, на името на астронома, изследовател на космическото тяло.

С какво един от милионите звездни обекти, наблюдавани от учените, привлича вниманието толкова силно?

Астрономическото тяло буди интерес с това, че яркостта му се променя на периоди с около 20 процента. Времевите сегменти, в които стават промените, са различни, което изключва възможността да са резултат от въртене на екзопланети около тази звезда. Тези необясними промени в интензитета на светене за първи път са засечени от телескоп, носещ името на астронома Кеплер. Апаратът е наблюдавал звездата в продължение на 4 години.

Появява се смело предположение – високо развита непозната цивилизация е поставила огромна обвивка, подобна на сфера, около Таби, за да използва ефективно енергията на обекта. Търсенето на сигнали от техниката обаче не дава резултат.

Направени са изследвания на миналото на небесното тяло. След анализ на стари фотографски плаки е установено, че в последния век Таби е намалила светенето си с почти 20 процента.

Каква може да бъде причината за угасването на звездата?

Според учените най-вероятно обяснение на силния спад в интензитета на Таби не се дължи на действията на извънземна цивилизация. Колкото да е сензационно и привличащо всеобщия интерес и възраждащо жаждата за сензации, такова твърдение най-вероятно е несъстоятелно. Едно лишено от емоции и базирано на научни постановки виждане може да даде разумно обяснение на загадъчното явление.

Най-вероятно се касае за действието на комети, които се въртят около KIC 8462852. Астрономите подбират математически модел за облака от комети в едно от изследванията си. То създава ясна картина за наблюдаваното в период от 100 дни.

Но откъде може да се вземе такова многобройно струпване на комети около звездата? Обяснението е, че такова явление се наблюдава при разпадане на големи космически тела.

Може би около Таби е съществувала друга планета, която е рухнала в резултат на някаква космическа катастрофа, и това е създало кометния облак около близката звезда KIC 8462852.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Откриха планети, които се носят безцелно в космоса, вместо да са в орбита около звезда

Колко бързо се върти черна дупка, когато поглъща звезда?

Тази планета поглъща напълно светлината на своята звезда

Мистерия в орбитата на Слънцето! Обект, с размерите на Земята или дори по-голям, кръжи около звездата

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.