Замърсяването на въздуха в световен мащаб не се увеличава

смог

Емисиите от въглероден диоксид в световен мащаб са останали без промяна през 2016 г., което е положителен знак за минимален прогрес в битката срещу глобалното затопляне. Това означава, че е спряна дългогодишната тенденция за тяхното постепенно увеличаване, пише британският The Guardian, цитиран от БГНЕС.

Според данни на Холандската агенция за оценка на околната среда (ХАООС) всички големи държави производителки на въглероден диоксид, освен Индия, са отбелязали спад на емисиите заради намаленото изгаряне на въглища и увеличеното използване на възобновяема енергия. Въпреки това други значителни производителки, включително Индонезия, все още отбелязват увеличаване на стойностите.

Замразеното количество емисии все пак означава, че огромни количества въглероден диоксид се отделят в атмосферата всяка година – над 35 млрд. тона за 2016 г. това води до покачване на температурите и увеличаване на риска от екстремни метеорологични явления. Междувременно други парникови газове като метана от отглеждането на животни и изтичането на петрол и природен газ при добиването им, отбелязват увеличение с 1% през миналата година.

По отношение на въглеродните емисии от Китай – най-големият производител, те бележат спад с 0,3%. В САЩ те са намалели с 2%, с 2,1% в Русия, а ЕС е с непроменени стойности.

„За да изпълним целите на Парижкото споразумение и да задържим покачването на средните температури в световен мащаб под 2 градуса по Целзий, трябва да достигнем пика на емисии колкото се може по-скоро и после да постигнем рязък спад колкото се може по-скоро“, заяви икономиста проф. Никълъс Стърн от Лондонското училище по икономически науки и председател на Британската академия за хуманитарни и обществени науки.

В същото време водещият изследовател на ХАООС Джос Оливиер отправи предупреждение за липса на гаранция, че оттук нататък емисиите на въглероден диоксид ще се запазят на същото ниво или ще намаляват.

Непроменените стойности на емисиите за 2016 г. са безпрецедентни във време, в което световната икономика се разраства.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Дишате замърсен въздух? Това личи по очите

Мръсният въздух може да ни докара деменция

Проверете онлайн какъв въздух дишате

Питейната вода на планетата е замърсена с пластмасови частици

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.