Заразени тропически пеперуди раждат канибали

пеперуда

Някъде около Найроби има един вид пеперуда, която бавно се трансформира в други два вида пеперуди. Само този факт е много интересен, но начинът, по който се случва трансформацията се дължи на един специфичен микроб, пише Daily mail.

Учените са открили микроб, който когато заразява два подвида пеперуди, те стават от мъжки пол, не се излюпват и това води до изяждането им от техните сестри преди още да са се родили. Това не позволява на пеперудите от двата подвида да се възпроизвеждат. За това учените смятат, че трябва да се разделят.

Африканският кралицата е голяма пеперуда, идентифицирана по своето ярко оранжево тяло с черни очертания. В повечето части на Африка микробът, наречен Spiroplasma, заразява африканската кралска пепруда, но това не се отразява на потомството й.

Но за два под вида, микроба прави така, че заразените мъжки пеперуди да умрат преди да са се излюпили.
„Този микроб не позволява на мъжките да се излюпят”, казва проф. Ричард Констанд. „Малките мъжки гъсеници се образуват, но не могат да се излюпят, защото изглежда са твърде слаби. Странична реакция е това, че техните женски сестри, след като се излюпят се хранят с тях”.

Изследователи от Университета на Ексетър, заедно с екип от британски, кенийски и германски учени изследвали пеперудите в продължение на 13 години,с цел да изучават явлението . А двата под вида обитават една малка зона около Найроби в Кения. Те открили,че заразените с микроба имат драстични промени в хромозомите.

„Нашите резултати показват как комплексното взаимодействие между секса, цветния модел, мъжкото убийство и хромозомите създават генетична“ мивка „, която поддържа двата подвида един до друг.“

„Ние сме склонни да мислим, че тези нови видове, се създават благодарение на промените в околната среда”, казва проф. Ричард Констанд.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.