Защо котката ляга върху човек?

pixabay.com

Когато котката легне на коленете ви или до вас, по този начин показва своето разположение и привързаност. Когато домашната котка спи в леглото на стопанина, тя е по-спокойна, когато усеща близостта му, а в същото време котката е сигурна, че по този начин контролира човека. Според друга теория, котката спи върху човек или неговите вещи, за да абсорбира отрицателната енергия и да облекчи болката му. Това животно усеща къде са болните места и ляга върху тях.

Котка и човек

За котките е важно да участват в живота на стопанина и да бъдат част от събитията, които се случват. С помощта на обонянието си получават допълнителна информация. Когато котката се отърква в човек и неговите вещи, тя оставя аромата си и го приема като член на своето семейство. Особено ако котето е било отбито рано от майката, то възприема човека точно по такъв начин. Котката се тревожи за него и ако почувства проблем в тялото му, ляга на слабото място, споделяйки лечебната си енергия. По неразбираеми за човека причини котката обича да заспива не в котешката къща, а в човешкото легло или във фотьойл. Бременните жени, най-често, се чувстват неудобно, когато животното ляга на корема им. Те се притесняват, че домашният любимец ще навреди на плода. Всъщност, животното просто търси топло място.

Поведение на домашните любимци

Ако котето е свикнало да спи в леглото на собственика, това поведение се превръща в лош навик. Трудно е да го отучите, въпреки че отдавна е престанало да трепери и замръзва. Котката все още се чувства уязвима, докато спи. Миризмата на собственика я успокоява и й дава усещане за сигурност. Човек е в пъти по-голям от домашния си любимец и животното се чувства уверено и неуязвимо под негова защита. Седейки на фотьойл или диван, животното изпитва подобни емоции, но тъй като чаршафът и одеялото миришат най-много на човека, домашният любимец предпочита да спи в леглото.

Съществува и научно обяснение защо котката ляга върху човек. Търсейки най-топлото място, котката го намира там, където човек има температура. Болестта винаги започва с възпаление и висока температура в болната част на тялото и съседните тъкани. Ако собственикът го боли стомах, котката ляга на това място. Ако го болят коленете – домашният любимец се свива на топка върху краката на стопанина си. Някои собственици на котки установяват, че след като котката спи в леглото им през нощта, те се чувстват много по-добре. Те са уверени, че животното е излекувало или е приело тяхната болест.

За това има и логично обяснение:

Котката има плацебо или зоотерапевтичен ефект.

Хората изпитват обичаен недостиг на сън и след достатъчно сън веднага се чувстват добре.

Нездравословните органи привличат котката със своята топлина и затова тя обича да спи в най-топлата част на човешкото тяло.

Любими места на котката

За котките, които не обичат да бъдат галени и докосвани, спането в леглото на собственика има егоистично значение, с помощта на което животните се самоутвърждават. Най-много обичат да лежат на гърдите, на гърба, на главата на човек.

Котката ляга на гърдите на топка, когато пожелае, и може да се преструва, че спи, въпреки че лежи с отворени очи. Човек, виждайки какво удоволствие доставя подобна поза на домашния му любимец, не смее да го прогони и е готов да понесе тези малки временни неудобства.

Изкачвайки се върху спящия стопанин, нарцистичното животно се опитва да покаже, че то е господаря тук. И изобщо не го интересува дали човек спи или не. Котката стои върху трофея си, доволна от себе си и позицията си в къщата. Същото може да се каже, ако котката спи или седи на възглавницата. Котките, които предпочитат да спят в краката, имат по-мек и спокоен характер. Ако котката седне на възглавницата, тя усеща повишената температура и се стопля, докато успокоява стопанина. Избирайки удобно място за спане, животното се опитва да се топли и да се чувства в същото време в безопасност. Такива места са гардероб, шкаф и легло. Диванът и леглото за котката са места, където тя се чувства като собственик на къщата или апартамента.

Morkadis

източник: bukvarche.com

Вижте още:

8 Причини защо да гледате куче или котка

Ако около детето има котка, това може да предотврати появата на астма по-късно

Суеверия: Черната котка носи любов в къщата

5 интересни факта за коремчето на вашата котка

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.