Защо крокодилът спи с едно отворено око?

крокодил

Крокодилите спят с едно отворено око и следят за потенциални източници на опасност. По-скоро при тези влечуги по време на сън работи едно от мозъчните полукълба, смятат австралийски биолози, автори на статия в сп. Journal of Experimental Biology, съобщава ВВС News.

Хипотезата за това, че крокодилът и насън е нащрек, е проверена с експерименти с участието на човека. Доброволци били пускани в едно помещение с млади крокодили (възрастните са прекалено непредсказуеми).

Едното око на животното винаги гледало към човека – то не се променяло дори когато човекът напусне стаята. Крокодилите по такъв начин дори насън са нащрек и наблюдават за източници на потенциална опасност. Аналогична реакция животните показали, когато към тях в помещението пускали друг крокодил.

Такова поведение съответства на известния сред морските бозайници сън с едното полукълбо – моржовете и делфините спят с едно отворено око, за да не се отклонят от групата. Птиците, напротив – реализират тази стратегия за защита от хищници. Вероятно същата задача решават и крокодилите.

Сега учените планират да проверят хипотезата за пълноценния сън с едно полукълбо, като им направят електроенцефалограма и сравнят интензивността за двете полукълба.

Новото изследване е показало, че хората и други земни бозайници, които по време на сън напълно се изключват от околния свят, са изключение. Вероятно сънят с едно полукълбо е възникнал при общия прародител на птиците и влечугите, а след това по независим начин се е формирал при морските бозайници, отбелязват учените, пише Lenta.ru.

инфо: interest.actualno.com

Вижте още: 

В ДРЕВЕН ЕГИПЕТ МУМИФИЦИРАЛИ И КРОКОДИЛИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.