Защо кръстосването на пръстите може да притъпи физическата болка?

пръсти

Кръстосването на пръстите обърква човешкия мозък достатъчно дълго, за да повлияе на представите за горещо, студено и болезнено, пише Science Alert.

По този начин това ви дава кратка възможност за отдих, в случай че претърпите физическа контузия.

В основата на това разбиране е класическият експеримент, при който показалецът и безименният пръст се поставят на източник на топлина от 40С, докато средният пръст се допира до студен източник от 20С.

Ако човек докосне само горещия или студения източник, той съответно ще усеща само топло и студено. Ако обаче ги докосне заедно, това създава усещане за изгаряне.

„Илюзията работи, тъй като горещото усещане във външните два пръста блокира активността в подкожните рецептори, която отговаря за възприемане на студеното“, обяснява Хана Девлин от университета „Кийли“ във Великобритания.

Така на практика едновременното усещане за топло и студено създава илюзия, защото мозъкът се опитва да съвмести тройното общуване между нервните окончания, които изпращат едновременно сигнали за топло, студено и болка.

По-нататък учените успели да покажат, че е възможно да манипулират усещането за болка само като разменят позициите на засегнатите пръсти. Когато участниците в експеримента кръстосали среден пръст върху показалец, усещането за изгаряща болка било облекчено.

„Подобни взаимодействия допринасят за огромните вариации в усещането за болка“, казва Патрик Хагард, който също участва в проучването.

„Нашето изследване обсъжда възможността за това как болката може да се манипулира, като се прилага допълнителна стимулация, както и когато една част на тялото се движи спрямо останалите“.

По този начин хора с хронични болки се научават да използват прости методи, като правилно позициониране, за да притъпят усещането за болка.

„Предни изследвания показаха, че ругаенето при нараняване не само е гласов израз на агонията, но и начин да се намали болката. Нашето проучване показва, че подобни резултати могат да се постигнат и с внимателни жестове и позиции“, обобщават учените.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Бактериите в човешкото тяло – източник на лекарства

Над 99% от микробите в човешкото тяло са неизвестни на науката

Страховити неща, които човешкото тяло прави без да подозираме

25 невероятни факта за човешкото тяло

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.