Защо най-добрите идеи винаги ни идват под душа?

pixabay.com

Ако някога са ви хрумвали невероятни идеи, докато сте си вземали душ, не сте сами.

Има дори общност в социалната мрежа Reddit, в която хората споделят своите най-проницателни мисли, дошли им в банята.

Ето научно обяснение на този феномен, описано от Bright Side:

1. Най-добрите идеи ви идват, когато не мислите

Най-значимите и променящи живота идеи могат да дойдат от така наречените „моменти на душ“ и науката го потвърждава. Група учени изследват студенти и установяват, че тези, които правилно решават проблем, не са тези, които го правят стъпка по стъпка. Вземането на душ задейства мозъка и е по-вероятно да излезете с креативни решения.

2. Душът повишава нивото на допамин

Вземането на душ е един от най-лесните начини за увеличаване на допамина – невротрансмитер, отговорен за мотивацията и фокуса. Важен е за паметта и мозъчната функция и дори регулира движенията на тялото ви. А студеният душ може да увеличи нивото на допамина с 250%.

3. Спокойни сте

Когато сме спокойни, е по-вероятно да насочим вниманието си, така че да ни хрумнат проницателни идеи. Къпането или вземането на душ може да намали стреса и безпокойството, да ви успокои и да накара вашите идеи да разцъфтяват.

4. Малко разсейване е добро за креативността

Докато интензивното фокусиране е важен за работата, разсейването може да „освежи“ мозъка ви и да помогне на въображението ви да се развихри. Душът е идеален пример за това как можем да превключваме вниманието си от едно занимание на друго. Разсейването може да даде на мозъка ни „почивка“, чрез която да работим по даден проблем по-креативно.

5. По-креативни сте, когато ви се спи

Вероятно сте свикнали да се къпете рано сутрин, когато сте в полусън, или пък късно вечерта, когато нямате търпение да си легнете. Може би си мислите, че когато сте уморени, едва ли ще излезете с някакви новаторски идеи, но науката доказва, че умората на мозъка, всъщност, може да стимулира вашата креативност.

Изследователите са открили, че използваме по-креативно мислене, когато сме уморени. Така че, ако сте нощна птица, може да сте по-креативни рано сутринта.

Morkadis

източник: profit.bg

Вижте още:

Разрушителните последици от отрицателната енергия и мисли

Ето как позитивното мислене може да промени живота ти

„Гениални“ идеи, от които ще ви заболи стомаха от смях (СНИМКИ)

Мисли, които носят сила и изцеление

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.