Защо се стигна до трагедията с мълния в самия център на София?

pixabay.com

Експерт: Високите сгради не могат да ни предпазят от мълнии, те са като проводник

Плашеща гръмотевична буря със стотици мълнии стресна софиянци вчера. За съжаление трима души починаха, след като мълния ги удари в столичен парк.

Според експертите най-добрата защита от гръмотевици е да стоим на закрито. За последния месец инцидентът от тази вечер е трети. В края на август мълния уби семейство, тръгнало към Гигинския манастир, а малко преди това жена оцеля по чудо, след като гръмотевица удари дърво в близост до нея в Приморско.

Според експерти металният купол на столичния храм е привлякъл мълнията, която уби трима души в София.
„Сериозен фактор е било наличието на храма, на който куполът е метален и всички знаем, че металът привлича тока още повече, че мълнията се формира на около 20 километра над земната повърхност и естествено че толкова малко точки може да порази в радиус около 50 метра около „провокатора“ на мълния в тази връзка са опасни и трамвайни, тролейбусни спирки. Иначе в урбанизираната жилищна среда нещата са по-безопасни и разсеяни“, заяви експертът по мълниезащита – инж. Радослав Калчев.

Експертите са категорични – високите сгради не могат да ни предпазят от мълниите, напротив, те действат като проводник.

„Тази легенда, че високите сгради обират мълниите, е напълно невярна“, категоричен е инж. Радослав Калчев.

Най-добре е да стоим на закрито по време на гръмотевична буря, съветват още експертите, но ако все пак ни завари на открито:

„Далеч от високи дървета, електропреносни мрежи и в най-добрия случай, събираме краката, клякаме и да не станем мишена. Все пак е нещо, отколкото нищо“, добави инж. Калчев.

източник: dnes.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.