Защо тичаме толкова бавно в сънищата си?

%d0%b1%d1%8f%d0%b3

Знаете как се тича.

Правили сте го хиляди пъти. Размахвате ръце напред и назад, покорявате земята крачка по крачка… И въпреки това когато сънувате, тичането става доста по-сложно нещо. Чувствате се по-тежки, тромави, сякаш сте принудени да минавате през невидим подвижен пясък, който ви е пленил, пише Mashable.

Сякаш тичате на забавен каданс.

На какво се дължи това? Някои изследвания показват, че като цяло е много вероятно самите сънища да протичат на забавен каданс. Даниел Ерлашер – психолог от Университета на Берн, Швейцария – проведе експеримент, за да анализира мозъчната дейност по време на сън и да провери как мозъкът ни реагира на действие, докато спим. Ако тичате в съня си, наистина ли активирате онези части от мозъка, отговарящи за този процес?

За да измери мозъчната дейност, той провежда опита върху хора, които са усвоили практиката да контролират своите преживявания, докато спят, и имат осъзнати сънища.

Когато ги подканва да изпълнят някаква дейност, на хората им е трябвало 50 процента повече време в сравнение с истинския живот.

Колко често обаче се среща да тичаме на забавен каданс? Ян Уолъс – психолог и експерт по сънищата – казва, че това е популярно явление, но не е чак толкова разпространено.

„Анализирах около 200 000 сънища за мои клиенти и тичането на забавен каданс е 55-тото най-често срещано нещо в тях“, коментира той.

Хората често сънуват как тичат с нормална или дори супер бърза скорост. А когато ускорим крачка, обикновено това е началото на сънищата, в които летим. Уолъс е интерпретирал хиляди сънища. Именно поради тази причина той вярва, че има конкретна причина за това усещане за забавяне.

„Вашите крака са основният двигател, който ви прекарва през живота – обяснява той. – Ако имате чувството, че те се движат бавно, то в такъв случай има нещо, което пречи на прогреса ви в будния свят.“

Този драматично бавен бяг, който ви мъчи в съня, може да е пряко свързан с вашето ежедневие.

Тъй като хората могат да имат осъзнати сънища, без дори да са го възнамерявали, може би проучването на Ерлашер е по-вероятната причина за тичането на забавен каданс. Въпреки че не го знаете, вашият сън протича по-бавно заради вашата степен на осъзнатост.

Сега, когато сте наясно с причината, може би следващият ви сън няма да прилича на истински кошмар.

инфо: obekti.bg

Morkadis

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.