Защо хората се влюбват? 8 научни причини

любовХората се влюбват всеки ден, но какво се случва в мозъка на двама, когато напълно си изгубят ума един по друг? През изминалите няколко десетилетия много учени са изследвали т.нар. „правила на привличането” – или кое е това, което кара двама души да усещат „химия” помежду си.

„Никога не е само едно нещо, например лицевата симетрия или феромоните,” казва д-р Браян Гросмън, психолог и експерт по комуникация от САЩ. Но има някои определени, конкретни неща, които водят до непосредствено привличане и дълготрайни връзки.”

Ако сте се чудили какво ви е привлякло в любимия човек, може би това е бил един от следните фактори:

1. Политическите сходства

Скорошно проучване, публикувано в Journal of Politics установи, че сме склонни да избираме партньори със сходни политически възгледи. И нещо повече, двойките, попадащи в една и съща част на политическия спектър надвишавали тези със сходни черти на характера, външен вид и религиозни вярвания. Според Гросмън, в това има логика: „Би било трудно да имаш връзка с човек с драматично различни политически възгледи. Това е различен комплект от ценности, който стига до сърцевината на личността ни.”

2. Кавалерството

Ако сте от хората, които винаги поставят другите на първо място, значи сте късметлии: имате по-големи шансове за щастлива дългосрочна връзка. Според проучване на Чикагския университет хората, които приемат алтруистични твърдения като „Предпочитам аз да страдам, отколкото любимия ми човек,” свидетелстват, че са по-удовлетворени и щастливи в брака.

Макар и да не е изненадващо, че алтруистите имат по-щастливи връзки (те са по-склонни да се съобразяват с партньора си и да зачитат чувствата му), има една тънка разлика между грижата за другите и угаждането на всяка цена. Важно е човек да знае кога да каже „не”, иначе ще навреди на емоционалното си здраве.

3. Физическите мерки

Не може да се отрече, че външният вид играе голяма роля в привличането – но кой си е представял, че може да се стигне до такава конкретика? Учени от Университета на Тексас откриват, че жените с ниско съотношение талия-ханш (при което кръстът е значително по-тесен от ханша) са по-привлекателни за мъжете от жените с по-широка талия. Учените смятат, че това може подсъзнателно да сигнализира добро здраве и репродуктивна способност. „Няма как да пренебрегнем здравето и привлекателната външност”, казва Гросмън. „Но не е нещо, което правим съзнателно. Никой не си казва за жената, с която се е запознал в бара – „Уау, гледай какво съотношение талия-ханш, изглежда страхотно!”. Има много други фактори, които влияят на тази преценка.

4. Симетричното лице

Едва ли ще кажете, че равномерно разположените очи на партньора ви са това, което ви е грабнало в него, но науката може да е на друго мнение. Изследвания са установили, че и жените, и мъжете предпочитат лица, които са симетрични. (Това се смята за един от признаците на добро здраве.) „Подсъзнателно си казвате – това лице е страхотно – децата ни ще изглеждат чудесно!” Това е бързо съждение – отнема повече от наносекунда, но по-малко от секунда, казва Гросмън.

5. Адресът 

Никой не обича връзките от разстояние. Но това не е основната причина мястото на живеене да влияе върху връзката ви. По-важното са културните ценности – ако вие сте отгледани на едно място, представата ви за това какво е привлекателно вероятно се различава от тази на някой, отгледан на другия край на света. Според едно изследване хетеросексуалните мъже, израстнали на места с оскъдни ресурси, намират по-пълните жени за по-привлекателни. При тези резултати не е изненадващо, че свръх слабите фигури са идеализирани на места, където има изобилие от ресурси.

6. Броят свещи на тортата

Превърнали сме се в култура, която е обсебена от борбата с възрастта – и научните изследвания го потвърждават. Проучване, публикувано в сп. Current Anthropology открива, че мъжете от пет различни култури имат едни и същи предпочитания към младежки черти като големи очи, малък нос и плътни устни. Според антрополозите причината отново е свързана с факта, че посъзнателно търсим партньори в репродуктивна възраст. Според Гросмън жените също имат предпочитания към по-младолики партньори. Но той подчертава, че физическото привличане не винаги води до здрава връзка. Въпреки че един 60-годишен мъж може да намира едно 20-годишно момиче за привлекателно, те вероятно няма да са добра двойка. „Повече от 25 години трудно се преодолява.”

Morkadis

7. Огледални образи

Противоположностите  може и да се привличат, но това не значи, че са родени един за друг.  Скорошно проучване успя да обясни феномена с двойките, които приличат на двойници. Докато участниците в проучването били по-малко склонни да избират хора със сходни лица за краткосрочна връзка, те проявявали по-голямо доверие към партньори, чиито лица приличали на техните – което предполага по-голяма вероятност да имат дългосрочна връзка с тях.

Учените предполагат, че причините за тази реакция са еволюционни – за да се предотврати случайното физическо привличане към роднини, като същевременно хората се влюбват в рамките на своята общност. „Не искаме да ходим с роднини, но същевременно имаме доверие на хора, които са подобни на нас,” казва Гросмън. Разбираме, че противоположностите се привличат само в началото. Те рядко остават заедно дълго време.

8. Гените

Типът връзки, които изграждате, може да е повлиян от вашия генетичен строеж. Изследване на итлиански учени откри, че хората със сходни стилове на обвързване често носят едни и същи биологически маркери. Това може да показва, че биологията изграе роля в романтичните ни привличания, но със сигурност не означава, че любовта е предвидима от науката.

„Напълно вярвам, че голяма част от поведението ни е предвидима”, казва Гросмън. „Но може ли това да се докаже, точно, всеки път? Не. Можете да направите определени предвиждания за хората, но винаги ще има неща, които няма как да измерим количествено – като емоциите и човешкото сърце. Винаги ще има изключения.”

инфо: pik.bg

Вижте още: 

КРЪВНАТА ГРУПА РАЗКРИВА ТАЙНИ ЗА ЛЮБОВТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.