Защо Facebook срина целия си онлайн бизнес за 6 часа

pixabay.com

Проблемите засегнаха около 3 млрд. потребители

Всички онлайн услуги на Facebook имаха проблеми в продължение на повече от шест часа и бяха недостъпни за около 3 млрд. потребители. И макар компанията официално да не е коментирала причината за проблема, вече се появиха няколко обяснения, съобщава сп. Wired.

Компанията Cloudflare обяви, че алко преди мащабния срив, Facebook е пуснала т.нар. BGP ъпдейти до системите. Това е механизъм, който управлява и обменя данни за управление на трафика между автономни системи. Чрез него се създава и поддържа актуален списък на наличните трасета, за да могат данните да се придвиждат максимално ефективно по мрежата.

Заради неизвестен проблем от страна на Facebook, присъствието на сървърите на компанията е изчезнало от BGP списъка, обяснява Cloudflare. Техните DNS адреси също са станали недостъпни като следствие на проблема.

Facebook не е коментирала технически подробности. В официално становище компанията казва единствено, че е имало проблеми в настройките на рутерите, които управляват трафика между дейта центровете ѝ и няма данни за хакерска намеса. Служители на Facebook се извиниха неколкократно в социалните мрежи, както и самият Марк Зукърбърг.

Тъй като практически всички онлайн услуги на Facebook бяха недостъпни, не работеха и някои паралелни функции. Например влизането в профили в сайтове чрез Facebook име и парола. Спря работа и мрежата за онлайн реклами на Facebook.

Проблемът е засегнал и самите служители на Facebook и прилежащите компании. Вътрешните мрежи на компанията не са имали достъп до интернет и много от служителите не са могли да работят. Според непотвърдена информация, се е налагало физическо посещаване на дейта центрове, за да се отстрани проблемът, тъй като не е имало как да се направи връзка от дистанция, както се процедира обикновено.

Останалите части на Интернет също бяха натоварени заради липсата на Facebook и услугите ѝ. Cloudflare е отчела почти двоен DNS трафик, тъй като милиарди потребители са се опитвали многократно да се свържат с услугите на социалната мрежа. Twitter също се извини за ограничени проблеми с личните съобщения, които са се породили заради завишения трафик. Въпреки това не е имало проблеми за цялостното състояние на Интернет, тъй като другите компании са реагирали бързо да предприемат нужните мерки и да приемат увеличения трафик.

източник: vesti.bg

Вижте още:

Най-големите лъжи във „Фейсбук“, с които избиваме комплекси

От древните вестоносци до Фейсбук

7 причини защо е трудно да изтриете профила си от Фейсбук

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.