За какво съжаляват хората най-често, когато направят равносметка на живота си

щастие

Най-голямата ирония в живота е, че вършим неща, които не искаме да правим и пренебрегваме такива, които наистина ни доставят удоволствие. Лошото е, че осъзнаваме това едва при равносметката, която правим в края на житейския си път. И все пак има надежда. Можем да се поучим от другите, които вече са се сблъскали с това, и да не повтаряме техните грешки. Според Lifehack, в края на живота си хората най-често съжаляват че…

…им е липсвал кураж да бъдете себе си. Повечето хора съжаляват, че са живели живота си в заблуда, опитвайки се да бъдат някой друга, а не самите себе си. В стремежа си да покрият очакванията на всички – семейство, приятели, партньор, те са изневерили на истинската си същност. Съжаляват, че не са правили нещата, които наистина са искали, вместо да вършат тези, които се е очаквало от тях.

…не са опитали да намерят работата-мечта. Работата е важна част от живота ви, защото ѝ отдавате почти цялото си време. Ако професията ви не ви предизвиква достатъчно и не се чувствате удовлетворени в края на деня, рано или късно ще осъзнаете, че по този начин изневерявате на себе си и един ден ще съжалявате, че сте го допуснали.

…не са прекарвали повече време на семейството си. Няма по-важно нещо от семейството. Много хора обаче го приемат за даденост, докато не го загубят. Ако не искате това да се случи с вас, обадете се на роднините се и ги питайте как са, отидете за риба с баща си и посещавайте всички семейни сбирки. Не отлагайте тези неща за „някой ден“ или за „следващия път“.

…не са разкривали истинските си чувства. Това е нещо, за което всички съжаляваме почти през целия си живот. Кажете на близките и приятелите си, че ги обичате, и на хора, за които ви е грижа, че е така. И най-неприятният възможен резултат от вашата откровеност няма да е по-лош от това да съжалявате, че не сте го направили.

…са загубили контакт със стари приятели. Понякога е трудно да поддържате активен контакт с близки приятели, които живеят в друг град, друга държава или просто имат натоварен график, в който не успявате да се впишете. Има ли желание, има и начин. Не се задоволявайте с мисълта, че хората просто поемат в различни посоки и това обяснява факта, че не се виждат вече толкова често.

…не са се забавлявали. Балансът между работата и личния живот е трудно постижим, но не и невъзможен. Не пропилявайте свободното си време с безсмислени дейности, а се отдайте на такива, които ви носят истинска радост и удовлетворение. Щастливите мигове са тези, които помним до края на живота си, и продължават да ни радват дълго, след като вече са отминали.

…не са си почивали достатъчно. Вярно е, че годишният отпуск никога не стига за всичко, което сте планирали да направите. Освен това битува вярването, че колкото повече часове работите, толкова повече ще се харесате на шефа. Истината е далеч по-различна от това. Не е важно колко време прекарвате в офиса, а колко сте ефективни. Статистиките показват, че хората, които почиват по-често, имат по-добри резултати. Ако и вие искате да влезете в тази статистика, отделете си повече време за отдих и пътешествия.

инфо: expert.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.