За първи път астрономите показаха тъмната страна на Плутон (СНИМКА)

Изображение: NOIRLAB/SwRI/JHUAPL/NASA, actualno.com

Учените са реконструирали изображение на тъмната страна на Плутон в светлината на Харон. Статия за това е публикувана в Planetary Science Journal, пише Spaceflight Insider.

Сондата „Нови хоризонти“ (New Horizon) е единственият към днешна дата космически апарат, изследвал Плутон отблизо. Полетът му покрай тази планета джудже е бил само няколко часа, докато периодът на въртене на Плутон около собствената му ос е малко повече от 6 часа. Това е причината досега учените да нямат качествени изображения на страната, която е била скрита от Слънцето, затова се опитват да ги получат с косвени методи.

Тод Лауер от американския център NOIRLab и неговите колеги са успели да реконструират изображение на тъмната страна на Плутон. В това им помогнала отразената светлина на Харон – спътника на планетата джудже, въртящ се на разстояние около 19 хиляди километра. Поради дългата експозиция изображението било повредено от слънчевата светлина, замъглено поради движението на апарата, а атмосферата на Плутон се получила във вид на ярък ореол.

Камерата LORRI на „Нови хоризонти“ няма затвор и следователно за такъв се смята времето между вземане на показанията от CCD сензора. Тези показания могат да бъдат обработени с помощта на различни алгоритми и в този случай учените ръчно обработили голям набор от сурови (raw) данни, за да пресъздадат коректно изображение.

В резултат на това изследователите получили сравнително качествена снимка на тъмната страна на Плутон, която показва област с високо албедо в южното полукълбо. Учените предполагат, че там се намират залежи на азотен и метанов лед. Южният полюс на планетата джудже има ниско албедо, учените смятат, че това е вследствие или от лятната сублимация на леда, или от отлагането на твърди частици от атмосферната мъгла.

източник: actualno.com

Вижте още:

10 любопитни факта за Сатурн

Черната дупка в центъра на Млечния път се държи непредсказуемо

Откриха странен радиосигнал от центъра на Млечния път

Физици дават шанс на пътуване със скорост по-бърза от тази на светлината

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.