Земята има втори спътник

земяВтори спътник на Земята, освен Луната беше открит. Както се оказа нашата планета има спътник, за който досега дори не сме и подозирали. Учени от университета в Чили направиха сензационното разкритие! И доказаха, че освен Луната, Земята има и втори спътник.

Луната се движи около Земята повече от четири милиарда години. Въпреки това, нашият верен спътник не е така самотен, колкото се мисли, пише Дейли мейл.

Нов обект, наречен 2014 ОЛ339 също обикаля около Земята, а наблюдаван с мощни телескопи, изглежда като „втора луна“. Става дума за астероид с диаметър 150 метра, който се нуждае от една година, за да обиколи Слънцето, а е достатъчно близо до Земята, за да може да се счита за спътник.

Странният обект е бил случайно открит на 29 юли от учени на чилийския университет. Той пътува с нашата планета вече повече от 775 години и ще продължи да придружава най-малко още 165. Има елиптична орбита, която съвпада с тази на нашата планета.


Астероидът се смята за втори спътник на Земята и дори за втора луна. Засега не е бил изследван в детайли, но учените се надяват да може да направят повече проучвания върху него, в близките няколко десетилетия.

Въпреки това, най-известният астероид, който също обикаля около Земята е 3753 Круитне, който има диаметър от пет километра. Той е бил открит още през 1886, но учените едва през 1997 г. са успели да очертаят истинската му траектория.

Нашата планета има редица така наречени „мини луни“ – малки астероиди, които са привлечени от земната гравитация, но са много по-малки от посочените обекти. Учените се надяват, че един ден ще „хванат“ един от тези квази-сателити, които могат да дадат ценна информация за формирането на Слънчевата система.

Учените от университета на Хаваи през 2012 г. също са изчислили вероятността Земята да има повече от един естествен спътник. Било установено, че във всеки един момент, за поддържане на баланса, трябва да има поне един астероид с диаметър, най-малко един метър, който обикаля около нашата планета.

инфо: razkritia.com

Вижте още: 

ЗЕМЯТА Е ЗАТВОР, ХОРАТА НЕ СА ОТТУК

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.