Знаковите убийства, които промениха историята

Има известни убийства, които не просто прекратяват живота на една политическа фигура. Те предизвикват създаването на конспиративни теории граждански и световни войни, и в крайна сметка променят хода на историята.

Историята може да се оформи за един миг, с едно натискане на спусъка. Всъщност, както в случая с някои от най-известните убийства, този фатален момент може да доведе до катаклизъм.

Някои от хората, които ще споменем в списъка ни от знакови исторически убийства, бяха нещо повече от обикновени хора от плът и кръв. Те са били, за хората от онова време, символи, чието съществуване е било обвързано с надеждите и страховете на цели народи.

Ето защо, когато тези хора биват атакувани, светът реагира. Както при тези известни убийства, историята никога не завършва със смъртта на този единствен човек. Изстрелът, който ги ликвидира, е само началото на верижна реакция, която може – и в много от тези случаи – ще промени света.

Джон Ф. Кенеди

Атентатът от 1963 г. остава едно от най-известните убийства на този век. Внезапната насилствена смърт на президента на САЩ беше толкова шокираща, че за мнозина изглеждаше невъзможно, че всичко може да се окаже дело на един самотен луд.

Но според пет отделни доклада за убийството Лий Харви Осуалд действително е действал сам. Поради причини, които само Ослуалд знае, той се качва на шестия етаж на сграда край пътя, по който минава

Теориите на конспирацията се разпространяват почти веднага. Ехото на пистолета на Осуалд, ъглите, под които куршумите влизат в тялото на Кенеди и изображенията на черепа на жертвата, оставят на обществото убедено, че трябва да има и втори стрелец.

Светът така и не чува страната на Лий Харви Осуалд за историята. Два дни по-късно, на 24 ноември, той е застрелян от собственик на нощен клуб, на име Джак Руби. Осуалд умира в същата болница, в която издъхва и Джон Кенеди, а истината за атентата в Далас може би е погребана завинаги заедно с него.

Юлий Цезар

Подобно на Кенеди и Юлий Цезар е от онзи вид „харизматични популисти“, които изглежда никога не се задържат дълго в политиката. Цезар е бил амбициозен още от ранна възраст. Чрез подкупи, войни и политики той се промъква през римската политическа система, докато не се обявява за „вечен диктатор“ на Рим.

Той в бил по-силен от всеки човек, живял в ранните години на Римската република.

Конспираторите правят засада на Цезар на пода на Сената, 60 мъже се нахвърлят и го намушкват 23 пъти. Говори се, че в последните мигове от живота си императорът дръпнал тогата си над главата си, неспособен да понесе погледа на Брут.

Morkadis

Ако убийците на Цезар са смятали, че спасяват Републиката, жестоко са се лъгали. Смъртта на героя на хората довежда огромен брой мъже под знамената на Октавий, племенник и осиновен син на Цезар, който събира армия и флота, за да отмъсти на заговорниците, а след това се обръща срещу съюзника си Марк Антоний. Междувременно в Рим избухва гражданска война. След края на кръвопролитието много велики мъже са мъртви, Октавий става император, който обаче слага края на Римската република след 500-годишно съществуване.

Мартин Лутър Кинг

За борещите се равенство в Америка през 50-те и 60-те години на миналия век, Мартин Лутър Кинг беше икона, различна от всяка друга. Звездата му изгрява през 1955 г., когато е едва 25-годишен. В рамките на едно десетилетие, той държи речи пред на десетки хиляди демонстранти във Вашингтон, и успява да видите най-големите си постижения – Движението за граждански права и Движението за правото на глас – превърнати в закон, съответно през 1964 г. и 1965 г.

На 4 април 1968 г. Мартин Лутър Кинг е застрелян, докато стои на балкон в мотел Лорейн в Мемфис, Тенеси. Чува се изстрел, един куршум влиза през дясната му буза, разбива челюстта, поврежда гръбначния стълб и засяда в рамото. Убийството му се посреща с вълна от бунтове в повече от 60 града в САЩ. Пет дни по-късно президентът Линдън Джонсън обявява национален траур. Мартин Лутър Кинг е първият чернокож, за когото се обявява национален траур в САЩ. 300 000 симпатизанти присъстват на погребението му.

Ерцхерцог Франц Фердинанд и съпругата му

Убийството на ерцхерцог Франц Фердинанд е изстрелът, който поставя началото на катастрофа. Като почти директен резултат от смъртта на един човек, започва Първата световна война, сложен е край на империи, над 30 млн. души умират.

Франц Фердинанд е убит от Гаврило Принцип, сръбски националист, борещ се за независимост.

Проехтяват два изстреля, първият попада в тялото на ерцхерцога, а вторият по погрешка в съпругата му. В последните си мигове ерцхерцогът мисли за съпругата си, отхвърляйки всички притеснения за живота му с думите: „Това е нищо“. Франц Фердинанд просто държи жена си казва: „Софи, Софи! Не умирай! Живей заради децата ни!“. Това са последните му думи към съпругата му, и двамата не оцеляват.

Ицхак Рабин

Петият премиер на Израел Ицхак Рабин беше миротворец. Той изгради платформа на дипломация с палестинците, които все още се бореха за домовете и селата си, намиращи се в наши дни най-вече в окупираната от Израел територия, в продължаващия десетилетия конфликт. Но да се говори за мир между Израел и Палестина може да бъде опасно. Идеите на Рабин разгневиха някои радикални ционисти. Убиецът му смята, че Ицхак Рабин се е отказал от библейското наследство на Израел.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

Джон Кенеди бил убит заради извънземните

Мистериозната съдба на Жаклин Кенеди

77-годишно проклятие тегне над клана Кенеди!

Убийствата на Осейдж – най-кървавата саморазправа в американската история

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.