Иде втори Челябински метеорит, но няма страшно

метеорит

Учените от Лабораторията за реактивно движение на НАСА съобщиха за двойник на Челябинския метеорит, който ще се сближи със Земята на 5 март тази година. Той обаче не представлява заплаха за Земята, смята Александър от Руската академия за космонавтика.

От съобщението на американските учени става ясно, че към Земята се приближава метеорит с диаметър 30 метра, което е само с 10 метра повече от изгорелия над Челябинск метеорит. Според изчисленията на 5 март 2016 година метеоритът ще прелети на 17 000 километра от нашата планета. Учените отбелязват, че ако „челябинският двойник“ все пак навлезе в земната атмосфера, то вероятно ще се взриви със сила, двойно по-голяма от тази на Челябинския метеорит.

„Смятам, че въз основа на данните, с които разполагаме, траекторията е изчислена вярно. Макар че движението на метеоритите, особено на такива малки тела, се прогнозира доста трудно, тъй като всяко въздействие на други тела изменя тяхната орбита и разбира се, аз не се наемам да прогнозирам как ще се държи този метеорит при движение в гравитацията на Земята… Но смятам, че втори Челябински метеорит в близо време по-скоро няма да има“, казва Железняков пред РИА Новости.

Той напомня, че Челябинският метеорит е оказал локално въздействие на нашата планета, и отбелязва, че дори ако „челябинският двойник“ навлезе в атмосферата на Земята и предизвика взрив, двойно по-голям по сила от неговия „братовчед“, то нищо не заплашва нашата цивилизация. „Не бих се вълнувал особено по този повод“, добавя ученият.
На 15 февруари 2013 година в 9:22 часа местно време над територията на Челябинска област прелетя метеорит със свръхзвукова скорост и ярка следа от светлина. В 3:20 часа по Гринуич е регистриран трус с магнитуд около 4 по Рихтер на километър югозападно от центъра на Челябинск. На Земята това събитие е наблюдавано като мощен взрив.

Няколко минути след взрива (по свидетелства на очевидци – от 77 секунди до три минути, в зависимост от разстоянието) на Земята е дошла ударната вълна. Ивицата на въздействие на ударната вълна върху повърхността е била около 130 километра дълга и 50 километра широка. Площта на поражение на ударната вълна е била 6500 квадратни километра.

Според резултатите от изследването на фрагменти от Челябинския метеорит на учените от Института по геохимия и аналитична химия към РАН са заявили, че космическият обект, паднал в района на Челябинск, някога се е откъснал от сравнително голям астероид.

инфо: cosmos.actualno.com

Вижте още: 

МЕТЕОРИТЪТ НАД ЧЕЛЯБИНСК Е БИЛ СВАЛЕН ОТ НЛО? (ВИДЕО)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.