Израелски учени обърнаха биологичния процес на стареене

pixabay.com

Процесът на стареене беше биологично обърнат за първи път, чрез кислородна терапия на хора в камера под налягане. Учени в Израел показаха, че могат да върнат часовника в две ключови области на тялото, за които се смята, че са отговорни за немощта и лошото здраве, което идва с остаряването.

С напредване на възрастта защитните капачки в краищата на хромозомите – наречени теломери – се скъсяват, причинявайки ДНК да се повреди и клетките да спрат да се репликират. В същото време в тялото се натрупват „зомби“ стареещи клетки, предотвратяващи регенерацията.

Увеличаването на дължината на теломера и премахването на застаряващите клетки е във фокуса на много проучвания против стареене, като се разработват лекарства, насочени към тези области.

Сега учените от университета в Тел Авив показват, че даването на чист кислород на възрастни хора, докато са в хипербарна камера, е увеличило дължината на теломерите им с 20%, което никога не е било постигано досега.

Учените казват, че растежът може да означава, че теломерите на участниците в изпитването са били толкова дълги, колкото са били преди 25 години.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Стареенето се случва на три ясно разграничими етапа

Човекът, който не спи от 35 години и спря да старее

Многодетните майки стареят по-бързо

Хората-феномени, които не спят, не ядат, не стареят, не им е студено

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.