Изследват кратера на метеорита, който навярно е унищожил динозаврите

кратер

Експедиция, финансирана от Европейския консорциум по научно пробиване на морското дъно (European Consortium for Ocean Research Drilling (ECORD), ще се заеме с изучаването на подводен кратер, останал от падането на огромен метеорит.

Подробности за бъдещата експедиция може да се открият на сайта на ECORD.

Преди около 65,5 млн. години огромен метеорит се врязал в Земята. Този сблъсък предизвикал ужасна екологична катастрофа, в резултат на което от лицето на нашата планета са изчезнали динозаврите, разчиствайки място за развитието на бозайниците и по-конкретно на хората. Или поне така гласи най-популярната хипотеза.

Кратерът, останал на мястото, където метеоритът е паднал на Земята, се намира сега на дъното на Световния океан. Той се нарича Чиксулуб (Chicxulub).

Геоложката експедиция, състояща се от учени от Тексаския университет, Лондон и Мексико, се готви да изследва подводния кратер, преди всичко загадъчния пръстен от скални породи, намиращ се на неговия връх. Учените се надяват да получат информация за ситуацията, създала се на Земята в момента на катастрофата.

Освен всичко останало геолозите се готвят да търсят фосилизирани останки от растения, които биха могли да са се съхранили от това време, и да разберат нещо ново за растителния свят, съществувал преди удара на метеорита.

Основното финансиране на експедицията се осъществява от ECORD – в консорциума влизат 17 страни. Той осъществява множество разнообразни изследвания на океана, например в района на Големия коралов риф, Арктика и на много други места.

Събраните образци ще бъдат изпратени в Германия, където ще бъдат разделени на две части. Международен екип учени веднага ще започне изследването на едната, а другата ще бъде изпратена за съхранение в Тексаския университет, където ще се пази за бъдещи изследвания.

Чиксулуб (на езика на маите: „Демонът на кърлежите“ – названието се отнася към древни времена, когато разпространеността на кърлежите в тази местност е била висока) е древен ударен кратер с диаметър 180 км и начална дълбочина до 17-20 км, намиращ се на полуостров Юкатан и влизащ в списъка на най-големите кратери на Земята. 

Смята се, че кратерът се е образувал преди около 65 млн. години, в края на периода креда, в резултат на удар на астероид с диаметър около 10 км. Енергията на удара се оценява на 5·1023 джаула, или 100 тератона в тротилов еквивалент (за сравнение най-голямата термоядрена авиационна бомба – АН602, е имала мощност от порядъка на 0,00005 тератона).

Предполага се, че ударът също е предизвикал цунами с височина 50–100 метра, връхлетяло надълбоко в континентите. Освен това по повърхността на Земята е преминала ударна вълна от взрива с висока температура, предизвикала горски пожари по цял свят. В резултат в атмосферата е било изхвърлено голямо количество сажди и въглероден диоксид. Частиците прах и сажди са предизвикали изменение на климата, подобно на ядрена зима, и повърхността на Земята за няколко години е била недостъпна за преките слънчеви лъчи.

В резултат на недостига на светлина фотосинтезата на растенията се е забавила, което може да е довело до намаляване на концентрацията ни кислород в атмосферата. Освен това падането на метеорита, както се предполага, е предизвикало мощна сеизмична вълна, обиколила няколко пъти Земята и предизвикала изливане на лава в противоположната точка от повърхността на планетата.

Падането на метеорита съвпада по време с масовото измиране на границата на мезозоя и неозоя.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

НОВИ ДАННИ ЗА ЦИВИЛИЗАЦИЯ, УНИЩОЖЕНА ПРЕДИ 13 000 Г.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.