Илон Мъск: Преместването на Марс ще струва под 100 000 долара

Илон Мъск заяви, че е „уверен“, че премeстването на Марс „един ден“ ще струва под 500 000 долара и „може би дори“ под 100 000 долара.

Окончателната сума „зависи до голяма степен от броя“ на пътуващите, но според Мъск, цената за преместването на Марс ще бъде „достатъчно ниска, за да може повечето хора в развитите икономики да продадат жилището си на Земята и да се преместят на Марс, ако искат.“

Средната цена на жилищата в САЩ, например, е 223 900 долара, по данни на Zillow.

В статия от 2017 г. Мъск също сравнява цената на преместването на Марс със закупуването на дом. По онова време той изчислява, че пътуването на Марс ще струва около 140 000 долара на тон (тук се взема предвид транспортът на неща, като багаж, храна и системи за поддържане на живота).

Тогава той казва, че смята, че цената може да се понижи до под 100 000 долара на тон.

„Ще се стигне до момент, в който почти всеки, ако е спестявал и това е било негова цел, ще може да си купи билет и да се премести на Марс — предвид факта, че на Марс ще има недостиг на работна ръка, работа няма да липсва,“ казва той.

В интервю през ноември милиардерът заяви, че вероятността той да отиде на Марс е 70%, след като неговата компания SpaceX свали „цената на билета до около 200 000 долара“.

Да станеш пионер на червената планета обаче няма да е приключение за хората със слаби сърца.

„Ще бъде трудно, вероятността от смърт е голяма, тъй като пътувате в малка кутия в необятния космос. Може и да кацнете успешно, но след това ще работите без прекъсване за изграждане на базата, така че няма да има много време за почивка.

След като сте там, дори и след всичко това, средата е много тежка, така че има голяма вероятност да умрете там. Мисля, че ще можете да се върнете, но не съм сигурен,“ казва Мъск пред Axios.

Вероятно точно по тази причина Мъск написа преди няколко дни в Twitter, че връщането от Марс ще бъде безплатно.

инфо: profit.bg

Вижте още:

Елън Мъск разказа за мисията на невъзвръщенците на Марс

Мъск: Бази на Марс и Луната могат да съхранят човека в случай на Трета световна война

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Мъск не се предава: Има достатъчно СО2 на Марс и можем да го освободим с ядрен синтез

Времето на Марс вече в интернет

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.