Имало ли е океан на Марс?

марс

Учени от NASA твърдят, че са открили доказателства за наличието на океан на древния Марс.

Той вероятно е бил с размерите на Арктическия океан, което надхвърля досегашните предположения. Водният басейн се е простирал върху ниското поле в северното полукълбо в продължение на милиони години. Ако бъде потвърдено, откритието ще допринесе значително към познанията за историята на планетата и ще добави нова тежест към тезата, че на древния Марс е имало всички необходими за съществуването на живот условия.

„Наличието на северен океан е предмет на дискусии от десетилетия, но за пръв път имаме толкова силни доказателства, събрани от целия свят“, казва Майкъл Мъма, главен изследовател в Центъра за астробиология Goddard на NASA и автор на доклада, публикуван в журнала Science.

„Резултатите показват, че там трябва да е имало северен океан“. Други експерти обаче смятат, че въпросът не е намерил отговор. Океанът остава „хипотеза“, посочва Ашуин Васавада от научния екип на роувъра Curiosity.

На сайта си NASA отбелязва, че учените се опитват да разберат как толкова голямо количество вода би могло да изчезне от повърхността на Марс. „Проучването ни представя убедителни изчисления за количеството вода, съществувало на Марс чрез определяне на това колко вода е била „изгубена в Космоса“, обяснява Джеронимо Вилануева от Центъра за космически полети Goddard.

Възможно е преди приблизително 4.3 милиарда години на Червената планета да е имало вода в количество, достатъчно да покрие цялата ѝ повърхност с дълбочина 137 метра. Най-вероятно водата е формирала океан, заемащ почти половината от северното полукълбо на Марс, който в някои области е достигал дълбочина 1.6 километра.

инфо: cosmos.actualno.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.