Откриха монети от XIII век на Перперикон

 

moneti

28 бронзови монети от средата на 13 век са открити на Перперикон, съобщи ръководителят на археологическите разкопки Николай Овчаров.

На находката попаднали работници, които разширяват пътеката към скалния град.

Монетите са датирани към 1248-1250 година и са ценни, защото разкриват един недотам познат период от българската история – 30-годишна тежка икономическа криза във Второто българско царство, когато инфлацията в държавата достига до 1200 процента.

“Само една от откритите монети е цяла, всички останали са насечени на части, което се е правило заради инфлационните процеси в страната, обясни Николай Овчаров. Така от една монета са ставали две, три и повече. Ако в нормално състояние на икономиката 200 бронзови монети са стрували колкото една 4-грамова златна перпера по време на икономическата криза за една перпера вече са давани 2 300 – 2500 монети.
“Интересното е, че разразяването на монетите е правено само по българските земи, което е своеобразен принос в световната икономическа история”, каза Овчаров.
При разкопките тази седмица беше открит и най-старият датиран глинен олтар. Той е от 15-14 век преди Христа, с диаметър от над 2 метра. Намерена е богата керамика , което позволява точното датиране на олтара. Върху него е открита и брадва от полускъпоценен камък яспис, вероятно пренесена като дар.

инфо: http://znanie.eu

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Анонимен 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.