Имате ли самоунищожителни навици?

депресия

Не ви ли се е случвало в тежки моменти да чувствате, че понякога сами предизвиквате нещастието си?

Е, ако през главата ви е минавала подобна мисъл, то със сигурност има някакъв процент истина в нея. Много често ние хората умеем да се самоунищожаваме и всъщност, никой не може да го направи, по-добре от нас. В крайна сметка светът е такъв, какъвто ние го виждаме и дали ще чувстваме удовлетворение, или не, зависи изцяло от нас. Навиците и погрешното ни мислене могат бавно и сигурно да ни унищожат и затова е много важно да спазваме хигиена по отношение на духовното си здраве. Преди всичко трябва да си дадем сметка от какви хора сме заобиколени и влиянието, което им позволяваме да оказват върху нас. Важно е да осъзнаем кои са тези, които ни обичат и приемат дори и недостатъците ни, вместо да се стараем да се харесаме на тези, които ни осъждат.

Истината е, че самоунищожителните навици в мисленето са предизвикани от липсата на самочувствие и реална преценка за света около нас.

Освен това нежеланието ни да излезем от зоната на комфорта често ни води до неудовлетвореност от живота, защото слагаме бариера между себе си и целите си и не успяваме да постигнем това, към което се стремим. Ето и кои са симптомите, водещи до самоунищожение, според woman.hotnews.bg:

Публикувано във факти.бг:

1.Задълбочаване в противоречиви мисли

Това е подсъзнателно чувство за несигурност и ниска самооценка. В повечето случаи то се изразява силно, когато ви предстои важно събитие и не можете да се отървете от пагубното чувство, че ще се провалите.

2.Липса на инициативност

Това е така да се каже пасивен синдром, но също води до самоунищожение. Например, когато не се чувстваме добре в дадена ситуация и не правим нищо, за да я променим, е липса на инициатива.

3.Преяждане

Да, това е една от най-чистите форми на самоунищожение и физическо, и психическо.

4.Или гладуване

Гладуването е индикация за сериозни психични проблеми, върху които трябва да се работи, защото те могат да се задълбочат.

5.Заблудата, че сте некомпетентни

Morkadis

Когато дълго време мислите, че не сте способни да вършите нещо, в даден момент сякаш блокирате и наистина качеството на работата ви започва да пада.

6.Желанието да нараните някой друг

Никога не забравяйте, че всичко на този свят се връща и само защото някой си е позволил да ви нарани, не означава, че и вие трябва да търсите начин да му отмъстите, като можете да оползотворите времето си и по далеч по-разумен начин. Освен това когато изпитвате негативни чувства към другите, всъщност тровите единствено себе си.

7.Склонността към самонараняване

Самокритичността и желанието да се самонараните физически или психически, може да бъде много опасно.

8.Самосъжалението

Изключително вредно, дразнещо и безполезно.

9.Пристрастеността към алкохола или наркотиците

Макар и да ни карат да мислим, че ни носят радост, това чувство е временно. Всъщност с тях затъваме още повече.

10.Нежеланието за общуване

Много често хората, страдащи от ниско самочувствие, не желаят да комуникират с другите и се затварят в себе си. Някои се чувстват по-добре, когато са сами, но всъщност до известна степен самотата е вредна.

11.Прикриването на емоциите

Да изразяваме емоциите си не е слабост и колкото по-скоро го осъзнаете, толкова по-добре ще се чувствате.

12.Неприемането на помощ

Никога не игнорирайте хората, които искат да ви помогнат и не отказвайте съвети от тези, които ви обичат. Понякога погледът отстрани е много важен и би могъл да реши даден проблем.

13.Прекалената пестеливост

Разбира се, човек трябва да бъде разумен, но когато постоянно се ограничава, всъщност си вреди.

14.Провалите в любовния живот

Често те се случват, заради един куп самоунищожителни качества като ревност, дребнавост, склонност към насилие, обсебване, манипулация и други.

инфо: fakti.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.