Има ли торнадо в България?

торнадоНе само, че у нас има торнадо, но много хора не знаят, че всъщност думите смерч и торнадо означават едно и също. Метеорологът Лилия Бочева от НИХМ в свой научен труд систематизира данните за явлението у нас.

Да направиш репортаж и да покажеш академичния труд на един учен у нас не е лесно. Още по-трудно се оказва да го илюстрираш, особено когато се касае за природни явления. Причината е, че както в много области, така и за нашите учени, ресурсът е ограничен, а да реагираш навреме и да се изправиш пред явление като торнадо и да го заснемеш, е почти невъзможно.


Въпреки това, нашите учени работят и, както казва метеорологът Лилия Бочева, въпреки ограничения ресурс, достигат до резултати, които имат тежест в международен план.

Интересът на Лилия Бочева е насочен към екстремни метеорологични явления, като част от защитената наскоро дисертация е свързана с явлението торнадо. Темата на дисертацията е „Климатични вариации и оценка на опасни метеорологични явления по конвективни бури над България (1961-2010 г.)“

Ние сме свикнали да виждаме кадри от торнадо от Америка, но това явление съществува и у нас. За неговото наличие у нас гл.ас. Лилия Бочева за първи път обобщава и систематизира данни за период от над 50 години. С развитието на технологиите през последните 10 години те регистрират и обобщават информацията за торнадо с далеч по-голяма точност.

Според нашия метеоролог, честотата на това явление не е особено голяма, а пораженията се свеждат до сравнително малки материални щети. Силата на смерчовете у нас е от ниска степен по утвърдена международна скала, а тяхната продължителност, в повечето случаи, е в рамките между 5-20 минути.

Ако видите фуния, която се спуска от облаците и да се придвижва в дадена посока, за да сте сигурни, че е торнадо, то долният край трябва да стъпва на земята. Ако не стъпва на земята, то това е друго явление, но не и торнадо.

Ако станете свидетели на подобно явление, не се колебайте и снимайте. Изпратете после снимките в НИХМ към БАН. Така ще бъдете много полезни на нашите учени. Все пак съветът е да не влизате по никакъв повод под фунията.

инфо: btv.bg

Вижте още: 

ТОРНАДО КРАЙ СОЗОПОЛ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.