Името влияе на съдбата

дете

Как се казвате? Как кръстихте детето? Въпросите са сериозни! Името на човек оказва голямо влияние върху неговия бъдещ живот и учени от САЩ виждат в това психологически феномен, който наричат „скрит егоизъм“, пише letidor.ru.

Между звученето на името на детето и неговите постъпки има връзка, смятат изследователите, забелязали и друг интересен факт – че децата с по-странни, аристократични или старинни имена привличат по-често училищните педагози, и те обръщат повече внимание на тях.

Още един интересен факт: носителите на по-особени имена след време, като възрастни, работят повече от притежателите на обикновени имена и получават заплата средно с 26 процента повече.

Любопитната взаимовръзка между името, с което е кръстено бебето, и постъпките му, когато порасне, не е мистика, казват американските психолози след анализ на много статистически данни.

Същността на „скрития егоизъм“ е в това, че човек чува и пише своето име много по-често от други думи и имена, затова у него се формира позитивна асоциация с предмети и понятия, съзвучни с неговото собствено име.

Например момчетата, наречени Филип, по-често искат да живеят във Филаделфия, а Вирджиниите – в щата Вирджиния. Това се отнася и за професиите – Денисовците по-често стават зъболекари (в английския език думата „зъболекар“ – dentist е сходна по звучене с името Denis), а Лоуренс и Лаура – адвокати (думата „адвокат“ – lawyer е съзвучна с Lawrence и Laura).

Учените акцентират на това, че всички взаимовръзки между звучните имена и съдбата на човек са доста сложни и съветват да не наричаме децата с имена, заради които могат да издевателстват над тях в училище, да ги дразнят или за им се присмиват. Това може да има крайно негативен ефект върху бъдещия им живот.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.