Детето е срамежливо – има ли e повод за притеснение?

дете

Срамежливостта при децата може да е повод за притеснение само ако е постоянно състояние. Някои хлапета имат нужда от повече време, за да се отпуснат и да общуват с останалите. Други преборват свенливостта, когато започват училище. При трети обаче тя се превръща в постоянен проблем.

Срамежливите деца са по-податливи на тормоз и имат затруднения при създаването на приятелства. Тяхното изключване от колектива често влияе разрушително върху емоционалното здраве и самооценката им.

Срамежливостта се среща и при двата пола, но момчетата по-често изпитват трудности при намирането на приятели, отколкото момичетата. Това се дължи на факта, че срамежливостта при тях се явява отклонение от нормата – за мъжа като символ на кураж и самоувереност.

Срамежливостта по време на комуникация с други деца е причина за по-голямо безпокойство от тази, насочена към възрастните. Много по-често децата се притесняват от по-възрастните, отколкото от връстниците си.

Родителите трябва да обърнат внимание, ако детето им предпочита да си играе само, защото общуването с връстниците е важна основа за нормално развитие. Комуникацията помага за по-доброто разбиране на чувствата на останалите, за адекватното провеждане на разговор, за изразяването на гледната точка по начин, приемлив за другите.

Срамежливостта към хора, които са близки на децата, е по-притеснителна от тази към непознати. Повод за безпокойство е и когато те се държат срамежливо с връстниците си, например техни съученици. Това предполага, че се притесняват как останалите ще се отнасят с тях, дали ще бъдат приети и харесвани от колектива.

Как да се справим?

Понякога децата имат нужда от помощта на възрастните, които да предотвратят изключването им от колектива и превръщането им в жертва от останалите.

Срамежливостта е признак за безпокойство, когато започва да пречи в ежедневието. Родителите трябва да обръщат специално внимание, ако детето изглежда нещастно, или се оплаква, че е самотно. Ако срамежливостта спира детето ви да ходи на детски рождени дни, на училище, добре е родителите да потърсят съвет от детски психолог.

Родителите на срамежливи деца също биха могли да им помогнат, като ги стимулират да участват в различни извънкласни дейности, да организират игри с други деца и т.н. Те трябва да се опитат да насърчават своите децата, да разговарят с тях за приятелството, да бъдат източник на кураж и конструктивни идеи.

инфо: spisanie8.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. emilyano Calabrezze 4 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.