Инфекциите, които могат да се разпространят, когато не си измивате ръцете след тоалетна

ръце

Всяко дете знае, че трябва да си мие ръцете след тоалетна и преди хранене. Един от най-сериозните проблеми, свързани с неспазването на това простичко правило, е, че след тоалетна например се докосваме до най-различни неща. Ако друг човек има досег до същите тези неща и след това си докосне носа или устата си, рискува да си навлече неприятни инфекции. Ако пък приготвяте храна с мръсни ръце, е много вероятно да разпространите инфекции чрез храната, която сте сготвили. По-долу са изброени някои от заболяванията, които могат да се разпространят, когато не измиете добре ръцете си след употребата на тоалетна.

Норовируси

Норовирусът е най-честата причина за вирусен гастроентерит при хората и може да засегне всички възрасти. Предава се, когато хората не си мият ръцете си. Обезпокоително е, че има способността да се разпространи бързо сред голяма група. Ето защо, когато един човек се разболее, цялото семейство около него или целият офис също го прихващат. Най-добрият начин да спрете норовирусите от разпространение или появяване на първо място е внимателното измиване, след като излезете от тоалетната, преди да приготвите храната, както и да избягвате да докосвате носа и устата си. Особено уязвими са децата, хората в напреднала възраст и с придружаващи заболявания или просто отслабена имунна защита. Най-честите симптоми са: диария, гадене, стомашни болки, повишена температура и втрисане, главоболие, болки по цялото тяло.

Болести, предавани по въздушен път

Респираторните заболявания обикновено се разпространяват чрез капчици, които попадат във въздуха след кихане или кашляне на болен. Пропускът с миенето на ръцете се нарежда по опасност до тях обаче. Честите респираторни заболявания, причинени от лоша хигиена на ръцете, включват обикновена настинка, грип, варицела и менингит.

Вътреболнични (нозокомиални) инфекции

Не е тайна, че в болниците е лесно да прихванеш инфекция. Трябва да знаете, че най-честата причина за това е, че персоналът и/или пациентите не измиват добре или изобщо ръцете си и тъй като споделяте по-дълго време едно затворено помещение, е повече от вероятно да се сдобиете с метицилин-резистентен стафилокок (MRSA) или ешерихия коли (E.coli).

Хепатит А

Хепатит А е вирусна инфекция, която може да доведе до сериозни последствия като проблеми с черния дроб, жълтеница, болки в корема, треска и постоянно чувство на умора. Често се разпространява чрез храна, която е била замърсена от хора, които са я приготвяли, без да са си измили ръцете след тоалетна.

Според Националния институт по алергии и инфекциозни болести усвояването дори на микроскопични частици от заразена фекална материя може да доведе до разпространение на болестта. Прецизното миене на ръце е един от най-лесните и ефективни начини за предотвратяване предаването на инфекциозни болести. Не ни коства нищо, нали?

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Хигиената на Средновековна Европа – любопитни факти

Тези факти за женската хигиена през средновековието ще ви оставят без думи

Ужасяващи факти, които ще променят представата ви за хигиена

Колко често да се къпете

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.