Исполини населявали Земята в древността

скелетВ „Битие“, първата книга на Стария завет, разказваща древното предание за възникването на света, човешкия род и народа на Израил, на две места се споменава и за мистериозните исполини, родени от връзката между „синовете Божии“ (т.нар. нефилими) и човешките дъщери

В „Книгата на Енох“ – един от най-загадъчните апокрифни текстове на древността, се разказва как двеста ангела, въстанали срещу Бог, се спускат на планината Хермон, предвождани от ангела Шамхазай, а впоследствие влизат в контакт със земните жени, които им раждат деца, и предават на хората най-различни знания – металообработване, астрономия, магия и медицина. Впоследствие нефилимите са затворени от Бог на специално място в дълбините на Земята, а исполините, заченати от тях, са пометени от водите на Потопа, тъй като започват системно да унищожават човешкия род, животните и растенията.

В древногръцката митология историята за загадъчните исполини се появява отново. Този път това са всемогъщите титани, които, предвождани от господаря на времето Кронос, влизат в епична 10-годишна битка с олимпийските богове начело със Зевс и последвалите го циклопи, сторъки, Посейдон и океанидата Стикс заедно с трите ѝ деца. В крайна сметка победените титани са заточени в дълбините на земното ядро, където са охранявани от сторъките, а на Земята започват да властват олимпийците.

В скандинавската митология централно място заема космологичният мит за ледения великан Имир (първото живо същество в света, появило се от първичната бездна Гинунгагапот), от чието разкъсано тяло боговете начело с Один създават целия свят.

Сред племената, населяващи района около река Окованго в Северозападна Африка, се разказват истории за исполини, надарени с изключителна сила, обитавали в миналото онези земи. Те се препитавали с лов на слонове и хипопотами, използвайки лъкове от стволове на палми и изминавайки стотици километри на ден.

При инките съществува легенда за хора с огромен ръст, дошли от океана на тръстикови салове по време на царуването на владетеля Инки XII Аятарко Кусо. Те били голобради, с коси до раменете, голи или облечени в животински кожи, а ненаситният им апетит довел до опустошаването на страната.

Глинена плочка от Вавилон разкрива, че древните жреци там са получили цялото свое астрономическо знание от някакви загадъчни исполини, населяващи земите на Южна Азия.

В по-ново време легендарният португалски мореплавател Фернандо Магелан и неговият екипаж срещат в Патагония през 1519 година 4-метров великан, който, независимо от размерите си и огромния си апетит, се отличава с изключително кротък нрав. Впоследствие моряците го похищават, за да го покажат на краля в Европа, но той умира от глад по време на пътуването през океана.

инфо: chudesa.net

Вижте още: 

МИТИЧНИЯТ ХОБИТ НА ТОЛКИН ЩЕ СЕ ОКАЖЕ ИСТИНСКИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.