Истината за най-красивото нетленно тяло, положено в кристален ковчег във Франция

Според католическите догми нетленното тяло на Света Бернадет е съвсем младо – тя си отива от този свят преди 140 години. След смъртта й е била ексхумирана най-малко три пъти и всеки път ставало ясно, че тялото й не се разлага и си остава такова, сякаш е било погребано вчера.

Света Бернадет живее по време на викторианската епоха във Франция. Тя е най-възрастната дъщеря в бедно семейство, често боледувала като дете.

На 14 години Бернадета започва да има видения – при нея идвала жена с необикновена красота, която тя приела за Светата Дева Мария.

Явлението се повторило 18 пъти и веднъж то показало на момичето източник на целебни, минерални води. Бернадет разказала на близките си за виденията и им обяснила, че Света Богородица е казала на това място да бъде построен параклис.

Именно това днес е и едно от най-популярните по света места за християнско поклоничество. За него се твърди, че там и досега стават чудодейни изцеления и всяка година там се стичат от четири до шест милиона поклоници.

Чудотворните изцеления започват още, докато Бернадет е жива и всички са приписвани на лековитата вода. След като храмът е построен, Бернадет напуска семейството си и се присъединява към женския манастир „Св. Жилдар“ в Невер. Тя умира там през 1879 година от туберкулоза.

За провеждане на процеса по канонизиране, тялото на Бернадет е било ексхумирано три пъти – през 1909, 1919 и през 1925 година.

След като тялото й официално е признато за тетлено, то е преместено в кристален ковчег в часовникарската кула на манастира.

Стотици хиляди туристи от цял свят се удивляват пред прекрасно съхраненото тяло и лице на монахинята, която изглежда сякаш е заспала. Но всъщност истината е другоа. Лицето и ръцете на Бернадет са заменени от восъчни копия.

Проблемът идвал оттам, че при последната ексхумация тялото било повредено, което довело до почерняване на някои части от него. Новото лице и ръцете на монахинята са дело на Пиер Имансон, дизайнер на модни манекени в Париж.

И все пак, делото на Бернадет е живо. Към 1958 г., когато за нея се говори все повече, са описани над 7000 случая на чудодейно изцеление в Лурд. Църквата обаче е признала официално само 69 от тях.

Morkadis

Въпреки това обаче мълвата за чудесата в Лурд отдавна е обиколила целия свят. Сега в малкото градче, в което живеят около 15 000 души, идват над 5 млн. туристи всяка година.

Така Лурд се нарежда на трето място по посещаемост във Франция след Париж и Ница. Наоколо има множество санаториуми, в които са настанени болни хора, чакащи своето чудо.

Всеки ден те пият от свещената вода, поливат с нея болните си места и се молят за изцеление.

През 1889 г. в града е построена прекрасната катедрала „Нотр дам де Лурд“, която побира над 1500 вярващи. С мозайки са изобразени сцени от Светото писание, свързани с живота на Иисус Христос и Дева Мария. Тук има и кът, посветен на Света Бернадет.

Под земята е базиликата Свети Пий X, събираща 20 000 души. Над града пък се извисява крепостта Лурд, където е най-големият музей на местното изкуство в Пиренеите.

инфо: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Ватиканът мълчи за тайното пророчество от Фатима

Пет места у нас с чудотворна енергия

5 необясними свръхестествени събития, променили историята

Майка Тереза – светица или фанатик?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.