Разкриха международен трафик на вируса на птичи грип

лабораторияВирусът бил разпространяван преднамерено с цел да се облагодетелства фармацевтичната индустрия

Италианският седмичник „Еспресо“ помества в новия си брой разкрития за преднамерено разпространяване на вируса на птичия грип с цел да се облагодетелства фармацевтичната индустрия.

Списанието се позовава на разследване на международен трафик на вируса, което се води от специализираното поделение на карабинерите за борба с фалшификации на хранителни стоки и медикаменти (НАС) под ръководството на Римската прокуратура.

Повод за съдебното следствие е обявената през 2005 година национална тревога във връзка с епидемията, предизвикана от вируса на птичия грип. Тревогата принуди тогавашното правителство на Силвио Берлускони да разпореди унищожаването на огромни количества пилета и други птици, както и да закупи лекарства за 50 милиона евро, които впоследствие останаха неизползвани.


Според разкритията в аферата е замесена Илария Капуа, която е специалист по вирусология с международен авторитет, а в момента е депутат от управляващата коалиционна партия „Граждански избор“ (на бившия служебен премиер Марио Монти) и заместникпредседател на парламентарната комисия по културата в долната камара. Тя е поддържала тесни връзки с друго разследвано лице, Паоло Кандоли, който е мениджър на италианския филиал на фирмата „Мериал“ (Merial) от фармацевтичния гигант „Санофи“  (Sanofi). Кандоли е дал показания за незаконни пратки с патогенни щамове на птичия грип при разпит в рамките на провеждано в САЩ разследване.

В италианското следствие са замесени също така генерални директори и други високопоставени служители на министерството на здравеопазването, както и членове на консултативната комисия за ветеринарни лекарства.

Поименно фигурира и Рита Паскуарели, която е генерален директор на Националния съюз за птицевъдство. „Санофи“ е мултинационална фармацевтична компания с център в Париж, която е на пето място в света по продажба на медикаменти по лекарско предписание. Има персонал от 113 719 души и активи от 100 милиарда и 160 милиона евро. Годишната й печалба за 2011 година е възлизала на 5 милиарда и 693 милиона евро. „Мериал“ е нейният филиал за производство на лекарства за  нуждите на ветеринарната медицина.

В Италия „Санофи“ е най-голямата фармацевтична индустрия с около 3 хиляди души персонал, 6 производствени предприятия и изследователски центрове в Милано и Бриндизи. През 2012 година е фактурирала оборот за 1 милиард и 384 милиона евро, от които 329,3 милиона от износ на продукция.

Вижте още: 

Вътрешен човек прави шокиращи разкрития за ваксините 

инфо: http://www.novini.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.