Истината за проклятието на Тутанкамон

тутанкамон

Тутанкамон е последеният наследник на могъща фамилия, управлявала Египет векове наред. Той се възкачва на престола на осемгодишна възраст и умира на 19 години.

Гробницата на фараона е открита от англичанина Хауърд Картър през 1922 година и още при първите разкопки се забелязва, че тя е непокътната. Голяма част от работниците, които са влезли в нея, умрели при неизяснени обстоятелства.

Разпространява се слухът, че това е дело на проклятието на фараона, което е било направено под формата на различни заклинания, за да не се нарушава вечния сън на младия владетел и да не бъдат разграбвани богатствата, които трябвало да придружават мъртвия в отвъдния свят.
Пет месеца след откриването на криптата лорд Джордж Хърбърт Карнарвън, който финансирал начинанието, бил ухапан от комар по бузата, здравословното му състояние се влошило и довело до неговата смърт поради отравяне.

По-малкият брат на граф Карнарвън – Обри Хърбърт, умира по необясними причини през 1923 г., след обикновено изваждане на зъб.

През 1923 година умира и Джордж Голд – най-близкият приятел на граф Карнарвън.

тутанкамон 1

Същата година умира от загадъчна болест и канадският архитект Ла Флъор, пристигнал в Египет, за да помогне на Картър.

През 1926 г. проклятието застига и Бърнард Пайн Гренфел – специалист по древни ръкописи, консултант на Карнарвън в преводите на египетските текстове.
Частният секретар на лорд Карнарвън – Ричард Бетел, е намерен мъртъв в леглото си през 1929 г. Бетел  помагал на Картър в работата по каталогизирането на съкровищата на Тутанкамон, а истинската причина за смъртта му е останала завинаги загадка.

Учените смятат, че причината за тази масова трагедия е черна плесен, която прониквала в белите дробове на откривателите и чрез кръвта се разпространявала и причинявала смърт.

Друга теория за проклятието на Тутанкамон е, че в гробницата е имало зазидани радиоактивни материали.

инфо: dariknews.bg

Вижте още:

Десет неразкрити мистерии от Древен Египет

Тръбите на Тутанкамон предричат войни

Проклятието на фараоните ли успява да опази гробницата и саркофага на Тутанкамон

Зловещо! Прокълнати предмети, причиняващи злини

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.