Истинският замък Франкенщайн – средище на вещици и черна магия

pixabay.com

Според една легенда, господарят на крепостта убил дракон наблизо, а друга твърди, че вътре има извор на младостта

Замъците често се свързват със свръхестествени и зловещи събития. Това се отнася и за един от най-известните замъци в цяла Германия – Франкенщайн.

Тази старинна крепост се свързва с историята за Франкенщайн и неговото чудовище. В наши дни тя и околностите ѝ са истински магнит за туристите.

Името Франкенщайн означава „камък на франките“. Замъкът е разположен в район, където се разпространяват най-различни легенди, вероятно защото в горите е имало светилище на тевтонския бог на небето Вотан.

Замъкът е издигнат на стратегически хълм през 13-и век от благородник, който започнал да се нарича Фон Франкенщайн. Малко се знае за ранната история на крепостта, но през Средновековието тя постепенно се разширява. През 14-и век тя е разделена на две части, в които живеят две разклонения на рода Франкенщайн.

pixabay.com

Йохан Конрад Дипел (1673-1734), който бил роден в замъка, станал известен със своето свободомислие и окултни практики. Твърди се, че се е занимавал с алхимия и експерименти с човешки трупове, което по това време било незаконно и забранено от църквата, пише Ancient Origins.

Въпреки че се спори по въпроса, някои хора вярват, че Дипел е в основата на идеята за известния роман „Франкенщайн“ на Мери Шели, която посетила останките от крепостта преди да напише прословутата си книга, която пък на свой ред вдъхновила много филми на ужасите.

Замъкът е изоставен през 17-и век, а по-късно в продължение на години бил използван за болница. През 18-и век той се оказал в центъра на истинска златна треска, след като местни врачки започнали да разправят, че под него има злато. Нищо не е намерено.

Франкенщайн е частично построен наново през 19-и век заради връзката си с класическата хорър книга. Оттогава той е голяма туристическа атракция и често е посещаван от ловци на духове. Затова и е естествено, че е много популярен и на Хелоуин.

Легендите за Замъка Франкенщайн

pixabay.com

Околностите на крепостта дълго време са били свързвани с много легенди и истории. Някога се вярвало, че вещиците се събират там по време на Валпургиевата нощ, която все още се празнува всяка година на 30 април. Местните от векове вярват, че вещиците се събират около замъка.

Според една легенда, господарят ма крепостта убил дракон наблизо, а друга твърди, че вътре има извор на младостта. В други версии на историята изворът има магически ефект заради заклинание на вещица.

Morkadis

Частично разрушеният замък е разположен на хълм, който леда къ, историческия град Дармщат, и е обграден от гори. Въпреки че по-голямата част е в руини, някои средновековни постройки все още стоят. Сред тях е и оригиналната порта. Чудесните образци на прозорци в стила на средновековния романтизъм и декорациите по стение още си стоят, но мястото е запечатано от съображения за сигурност.

Най-завършените части са двете кули, построени в неоготически стил и датиращи от 19-и век. Части от оригиналните укрепления все още са непокътнати, а оттам се открива впечатляваща гледка към околността. Градината с билките, намираща се в задната част на стария дворец, е мястото, за което се твърди, че пази извора на младостта. Близкият параклис и гробище, в което има много исторически плочи, са отворени за посещение.

Как да стигнем до Франкенщайн

Тайната в долината на Лоара, останала неразкрита 500 години

Мястото не е много далече от Франкфурт, а до Дармщат има обществен транспорт. Най-добрият начин да стигнете до замъка е с кола, тъй като хълмът е стръмен.

Има входна такса за замъка и имота около него, в който е разположен добър ресторант с отлична гледка. Има няколко атракции, които са свързани с легендата за Франкенщайн и други истории от миналото.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Изоставеният Замък: Как изглежда дом за възрастни в Германия?

Най-известният замък с привидения в Нормандия

Замъкът в Равадиново – България

Замъкът в Полша, където живеят бивши проститутки и самотни майки

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.