Йежи Кукучка – живот по вертикала

Историята на алпинизма никога нямаше да е същата без огромните постижения на полската школа.

Панорамната гледка с Еверест, Лхотце и Нупце, отляво, надясно. Вляво от тях, в далечината се вижда Макалу / Снимка: wyborca

Панорамната гледка с Еверест, Лхотце и Нупце, отляво, надясно. Вляво от тях, в далечината се вижда Макалу / Снимка: wyborca

Йежи Кукучка е алпинистът, който успява да изкачи всички 14 осемхилядника само за осем години – постижение, което не е подобрено и до днес. Той става вторият човек, който успява да се справи с това предизвикателство, но дори според първия – Райнхолд Меснер, това е „най-добрият алпинист на големи височини”.

Първото си изкачване на осемхилядник Кукучка прави на Лхотце през 1979 година. Следват години на славни изкачвания, в които алпинистът прокарва десет нови маршрута до земните първенци. Става първият човек, който изкачва Макалу сам, а четири от 14-те върха изкачва през зимата, останалите са изкачени в алпийски стил.

Единственият връх, на който Йежи Кукучка използва кислород от бутилка, е Еверест, но именно там той прокарва един от новите маршрути.

кукучка

Снимка: winterclimb

Кукучка е смятан за един от пионерите в алпийския стил, при който алпинистите изкачват върхове с всичкия си багаж и без предварително изграждане на маршрути. В алпийски стил Йежи Кукучка се качва на Макалу, Броуд Пик (който покорява два пъти, защото първият опит прави без разрешение за изкачване) – тук полякът, заедно с Войчиех Куртика, изпълнява за първи път пълен траверс на маршрута, Гашербрум I и II, Манаслу, Шиша Пангма и Анапурна.

Серията за изкачване на всички осемхилядници, Йежи Кукучка приключва с изкачването на Шиша Пангма. Експедицията, която тръгва към върха, се състои от 13 души и е водена от самия Кукучка. Тя завършва успешно, а до върха достигат и Ванда Руткевич, за която Шиша Пангма е четвърти осемхилядник и Елса Авила, която става най-младата алпинистка на осемхилядник.

1

След като успява да се справи с всички най-високи върхове на Земята, Йежи Кукучка се превръща с национален герой на Полша, а успехите му и до днес символизират вечния стремеж на човека към свободата. В годините на комунизъм в Полша, планините представлявали единственото възможно място за бягство от ограниченията и доближаване до свободата. Нещо повече, постиженията на поляка служат за доказателство, че желанието да направиш нещо, а не материалните средства, е първото важно условие, което трябва да е налице, за да достигнеш до някъде.

Когато се връща от Шиша Пангма, Йежи Кукучка получава поздравление от Райнхолд Меснер, което гласи: „Ти не си втори. Ти си велик. Твой: Райнхолд”.

2

Иронията на съдбата е такава, че именно първият осемхилядник, който дава начало на останалите бележити изкачвания, взема живота на големия алпинист. През 1989 година (24-и октомври) Йежи Кукучка се опитва да достигне връх Лхотце по неизкачваната дотогава Южна стена. На 8200-метрова височина въжето на алпиниста се къса и той загива.

3

Снимка: podroze.onet.pl

Три години след смъртта на Йежи Кукучка се появява неговата автобиография със заглавие “Моят вертикален свят”. В нея той разказва за изкачванията си на осемхилядници, експедициите, в които участва и води и трудностите, през които минава, отдавайки се на алпинизма. Много хора определят автобиографията като най-силната книга за алпинизъм, издавана някога.

Morkadis

инфо: 360mag

Вижте още:

10 шокиращи истории, витаещи около връх Еверест

Непалски шерпа изкачи Еверест за рекорден 22-ри път

Kитаец на 69 г. с два ампутирани крака изкачи Еверест

Гробището Еверест

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.