Каква е тъмната страна на приказките на Братя Грим

приказка

Приказките на Якоб и Вилхелм Грим раждат едни от най-известните детски литературни герои  – Снежанка, Рапунцел, Пепеляшка, Червената шапчица и още много други.

Когато братята пишат приказките си за пръв път, те не целят да достигнат до децата. Затова и книгите били пълни с бележки под линия, нямали никакви илюстрации, а съдържанието на литературните произведения било далеч от това, предназначено за детската аудитория.

Едва по-късно, когато Братя Грим решават да се обърнат към децата, те преправят приказките и премахват неподходящите елементи.

Това е известно на повечето от нас, но знаем ли какви точно са били приказките, преди да бъдат преправени?

Ето няколко примера, разкриващи тъмната страна на приказките на Братя Грим:

Сексуални сцени и послания

В оригинала на „Рапунцел“ от 1812 г., главната героиня забременява от принца, след като двамата прекарват много дни в „щастие и удоволствия“. В приказката  „Глупавият Ханс“ главният герой успява да забремени принцесата само пожелавайки си го, а в „Жабокът принц“ след като жабата се превръща в красив принц, принцесата прекарва нощта с него.

По-късно братята премахват тези елементи, както и цялата приказка „Глупавият Ханс“ от книгата си. Въпреки това и до днес някои психолози твърдят, че приказките на Братя Грим съдържат скрити сексуални послания.

Описателни сцени на насилие

Авторите премахват неподходящите сексуални елементи от приказките си, но дълги години оставят насилието в тях. В германската народна приказка „Разбойникът младоженец“ група разбойници отвлича една девица и я откарва в скривалището си. Там разбойниците карат момичето да пие вино, докато сърцето му не се пръсва, след което го събличат и нарязват тялото му на парчета.

В други приказки от поредицата на Грим подобна съдба сполетява героите. В „Пепеляшка“ злите доведени сестри си отрязват пръстите на краката, за да успеят да обуят стъклената обувка, а по-късно гълъби им избождат очите. В „Шестте лебеда“ злата мащеха е изгорена на клада, а в „Снежанка“ злата кралица умира, след като е принудена да танцува в нажежени метални обувки.

Насилие над деца

В оригиналната приказка Снежанка е едва 7-годишна, когато ловецът я закарва в гората с нареждането да я убие и да се върне с дробовете ѝ. В друга приказка майка обезглавява сина си, докато той се протяга да си откъсне ябълка.

След това тя нарязва тялото му, сготвя го и го сервира на съпруга си, който толкова много го харесва, че иска втора порция. И това са само два от редица други ужасяващи примери за насилие и жестокост към деца в оригиналните приказки.

Morkadis

Антисемитизъм

За своята колекция Братя Грим събират над 200 приказки, 3 от които съдържат герои евреи. В „Евреинът и къпините“ главният герой с радост измъчва евреин, карайки го да танцува в тръни, и го обижда, наричайки го с „мръсно куче“ и други определения. Евреинът в приказката се оказва крадец, за което накрая е обесен. В „Добрата сделка“ евреинът е описан като стиснат мошеник.

По времето на Третия райх нацистите използват тези приказки за пропаганда и преиначават други със същата цел. Те прокарвали идеята, че малката Червена шапчица символизира германския народ, който страда от злия еврейски вълк.

Кръвосмешение и зли майки

В приказка от поредицата крал обещава на своята умираща съпруга, че ще се ожени повторно единствено ако новата му съпруга е красива колкото нея. За нещастие никоя друга жена на света не се оказва по-красива от дъщеря му.

Злите мащехи са нещо често срещано в приказките, но в колекцията на Грим сред тях се нареждат и биологични майки. В оригинала на „Хензел и Гретел“ майката убеждава съпруга си да изоставят своите деца в гората, защото нямат достатъчно храна за всички. Майката на Снежанка също се оказва зла, завиждайки на красотата на дъщеря си.

След преправянето на историите братята прехвърлят всички лоши качества на мащехите и правят биологичните майки добри и измъчени.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

Скритото познание в приказките дава ценни формули на живота

11 вълшебни цитата от Шарл Перо – майсторът на приказките

Мрачният произход на 7 обичани детски приказки

Алиса Лидъл – момичето, вдъхновило Луис Карол за написването на „Алиса в страната на чудесата“

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.