Какво всъщност представляват черните дупки?

Вселената е изтъкана от мистерии и повечето от тях са почти неразрешими, поне от гледна точка на съвременното човешко развитие. Една от най-големите вселенски загадки са черните дупки.

Според физиката черната дупка представлява струпване на огромни маси в минимален обем с толкова силно гравитационно поле, че дори светлината не е в състояние да преодолее гравитацията и да премине през нея. Оттам идва и самото название.

Това е причината черните дупки да бъдат невидими за нас. Единственото доказателство за наличие на черна дупка е когато тя засмуква космическите обекти, които преминават в близост до нея. Те биват привлечени от суперсилното гравитационно поле на дупката и потъват в нея.

Науката отделя два вида черни дупки: звездни и свръхмасивни. Първите са остатъци от масивни вече мъртви звезди, които са престанали да съществуват в резултат на свиване навътре в себе си. Тоест получил се е нещо като взрив, но навътре, обратен на експлозията. Най-близката до нас такава черна дупка се намира в съзвездието Лебед и е открита преди 48 години.

Другите черни дупки се наричат свръхмасивни. За тях се смята, че първо могат да имат маса, надвишаваща милиони пъти слънчевата.

Днес се предполага, че такава черна дупка има в сърцевината на всяка галактика и тя е важна част от нейното еволюционно развитие.

Най-съществената характеристика на черната дупка е, че нищо не може да я напусне. Затова наблюдение отвън е невъзможно, никой не може да разбере какво става вътре в нея.

Освен това тези космически загадки нямат и външни части, които могат да бъдат наблюдавани и това да се използва като материал за хипотези какво става във вътрешността им. Затова според теориите за тях черните дупки имат само три параметъра, по които може да бъдат определяни: масата, момента на импулс и електрическия заряд.

Разбирането на тази неподдаваща се на анализ материя се основава на идеята за време – пространството, взета от общата теория на относителността на Айнщайн. Това е така, защото най-важните свойства на черните дупки, които могат да бъдат доловени, са свързани с изкривяването на обкръжаващото ги време-пространство.

Съществува идеята за липса на индивидуални отличителни белези на всяка черна дупка и като характеристика се използва силата на гравитацията. Това дава широко поле за всякакви предположения, като най-известното е, че черните дупки са портали към други измерения и през тях може да се пътува във време-пространството.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Биещото сърце на Плутон кара ветровете да духат на обратно

Венера – огненият близнак на Земята

Откриха за пръв път извънземен протеин в метеорит

Възможно ли е пътуване до далечни планети?

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

loading...

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.