Какво очаква науката през новата година

церн

Научното издание Nature е публикувало списък с най-значимите научни събития на 2015 година. Настъпващата година ще бъде богата на мащабни изследвания и може да стане решаваща за световната наука.

Едно от най-важните събития според аналитиците на Nature и представителите на научната общественост ще бъде пускането на Големия адронен колайдер, който за две години беше спрян за модернизация. Обновеният ускорител ще може да провежда сблъсък на частици при енергия до 13 тераелектронволта, тоест почти два пъти повече от преди.

Учените се надяват, че допълнителната мощност  ще помогне за откриването на явления, което ще позволят запълването на празнините в съвременните модели на физиката на елементарните частици. По-конкретно популярната теория на суперсиметрията, която вече се намира под голямо съмнение, окончателно ще загуби доверието на учените, ако Големият адронен колайдер не открие признаци на съществуването на специфичните тежки частици, предсказани от теорията на суперсиметрията.

В областта на изучаване на Слънчевата система най-важните събития на 2015 г. ще бъдат две. Първото е сближаването на сондата Dawn с планетата джудже Церера, намираща се в Астероидния пояс между Марс и Юпитер. Възможно е под повърхността на Церера да се крие древен лед, който да разкаже много за историята на водата на Земята.


Второто събитие ще бъде на 14 юли 2014, когато американският апарат „Нови хоризонти“ след прелет на 5 млрд. километра максимално ще се сближи с Плутон. За първи път учените ще могат да разгледат разжалваната от астрономите планета от толкова близко разстояние и да изучат нейната атмосфера.

Сред най-значимите събития в научния свят изданието Nature посочва измененията в работата на 450 изследователски организации на Руската академия на науките, която беше реформирана през 2013-2014 година. В настъпващата година уникално събитие очаква и Великобритания – гражданите на страната през май ще изберат правителство, което трябва да вземе решение да одобри или забрани инвитро оплождането от трима родители.

Ако решението бъде положително, децата с генетичен материал от трима души ще станат обичайно явление. Това вещае огромни изменения в юридическата практика и възможно – в структурата на семейните отношения. По-скоро в бъдеще полът, възрастта и количеството родители няма да имат никакво значение и остава само да гадаем как ще повлияе това на облика на семейството и брачната институция, които днес традиционно се смятат за юридически съюз между двама души.

През 2015 година палеогенетиците планират да завършат разшифроването на пълния геном на останките от древен човешки предтеча, открит в дълбока пещера в Северна Испания и наречен Sima de Los Huesos.

н

Декодирането на ДНК на нашия прародител, живял на планетата преди 400 000 години, е изключително сложна задача, като се отчита лошото качество на образците кости (в образците има малко ядрена ДНК). И все пак учените разчитат да изучат еволюционната връзка между съвременния човек, неандерталците и друга група наши предци, така наречените денисовски хора. Последните преди около 40 000 години са живели на територията на Азия редом с неандерталците и съвременните хора.

Медицината през 2015 г. ще получи ново мощно средство за снижаване нивото на холестерол в кръвта и предотвратяващо тромби и инсулти. Новият препарат въздейства на белтъка PCSK9 и намалява количеството липопротеин LDL. Сега на финалния стадий на сертификация се намират две лекарства на основата на ново съединение, разработено от компаниите Amgen (САЩ) и Sanofi (Франция).

Историческото споразумение между Америка и Китай, което, както се очаква, ще бъде подписано през 2015 година, ще позволи да се съкратят емисиите парникови газове. Споразумението може да стане важен етап по пътя към приемането на нов цялостен договор за намаляване на негативното въздействие върху околната среда.

Споразумението е изключително важно за цялото човечество, тъй като за първи път за милиони години средногодишното ниво на парниковия въглероден диоксид в атмосферата на Земята заплашва да превиши 400 части на милион. Ако не се вземат спешни мерки, много страни може да нямат време за адаптация към бързо променящия се климат.

Разбира се, това са едва няколко от научните събития през 2015 година. За щастие, независимо от многобройните международни проблеми, най-важният отрасъл – научният – продължава да работи за благото на човечеството.

инфо: megavselena.com

Вижте още: 

БЕЗСМЪРТИЕТО НА ДАШИ-ДОРЖО ИТИГЕЛОВ ОЗАДАЧИ НАУКАТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.