Какво се крие зад имената на европейските столици?

 

Тайни и загадки зад имената на европейските мегаполиси

Тайни и загадки се крият зад имената на европейските столици. На пръв поглед те са големи, интересни и уникални. Но какво всъщност се крие зад създаването и имената им?

 барселона

Барселона дължи името си на генерал Хамикар, баща на прочутия Ханибал. Хамикар „поставил основите“ на Барселона, а името на града произхожда от неговото прозвище име Барса, което на пунически език означава „мълния„.

берлин

Според германската народна традиция, Берлин е получил името си от думата „bär“, което означава „мечка“, която също е и символ на Берлин. Въпреки това, според други теории, името на града всъщност идва от славянската дума за блато – „berl“.

букурещ

Името на румънската столица Букурещ, идва от Букра, исторически герой, който според легендите е бил принц, рибар, овчар или ловец. На румънски език „букурија“ означава „щастие“.

ман

Манчестър, който преди се наричаше „Мамуцио“, е получил днешното си име по доста интересен начин. Явно местните са особено големи ценители на женските прелести, щом са нарекли дори града си на тях. По-конкретно, градът е получил своето наименование от израза „Mameceastre“, което означава „гърдата“ или „хълм във формата на млечната жлеза“.

ливърпул

Името на Ливърпул идва от староанглийската дума „lifer“, което означава „дебел“ и „pool“, което означава „басейн“.

стокхолм

Шведската столица Стокхолм дължи името си на комбинацията от думи „stäk“, което означава „залив“ и думата „holm“, което означава „остров“.

Morkadis

осло

Името на столицата на Норвегия, Осло, най-вероятно идва от думата „os“, което означава „устието“. Въпреки че има и други теории, това е реалистично с оглед на мястото, където се намира града.

копенхаген

Копенхаген в превод означава „търговска пристанище“, а името идва от датските думи „køber“, което означава „търговец“ и „havin“, което означава „пристанище“.

истанбул

Истанбул дължи името си на турската версия на гръцката фраза „eis tan polin“, което в превод означава “ в градът“. Прозвището се използвало като нарицателно на Константинопол, който по това време е бил по-велик от всички останали градове в света, така че гърците просто го наричали просто „Градът“, вместо да използват цялото му име.

хамбург

Хамбург носи името си от думата „hamma“, която в превод означава „задна част на коляното“. В преносен смисъл означава „лък“ или „ъгъл“, което е напълно подходящо, с оглед на местоположението на Хамбург.

париж

Париж в древни времена се е казвал „Lutecia Parisorum“, а по-късно само „Parisli“. Този наименование идва от старото племе „париси“, които от града направили цяла столица на държава.

мюнхен

В основата на името на Мюнхен стои терминът „mönch“, което означава „монах“.

флоренция

В името на изпълнената с тайни и загадки Флоренция пък се крие името на влиятелната италианска фамилия Медичи. Латинското „Florencia“ било презимето на фамилията Медичи, и в превод означава „цъфтят“.

лондон

Според една теория, името на Лондон идва от израза „Londinium“, което означава „място, което принадлежи на мъж на име Лондинос“. Въпреки това, и до днес тази теория не е приета като се твърди, че подобна историческа личност не е съществувала, макар друго обяснение да няма.

инфо: razkritia.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

6 коментара
  1. Анонимен 9 години ago
  2. Прокопи 9 години ago
  3. Анонимен 9 години ago
  4. Sis 8 години ago
    • Snezhana Mladenova 2 години ago
  5. Манилов 6 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.